Tingsrätten i Sundsvall är en av tingsrätterna som visade högst ineffektivitet i mätningen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stor skillnad i tingsrätters effektivitet

Publicerad

Riksrevisionen har undersökt alla tingsrätters arbete enligt en internationell använd modell. Den tar hänsyn till en rad faktorer, bland annat personalresurser, vilka typer av mål man haft och hur lång tid som gått åt till förhandlingarna.

Resultatet, som redovisar ineffektivitet, pekar på ganska stora skillnader. Två tingsrätter, Sundsvall och Lycksele, har enligt mätningen 37 procent högre ineffektivitet än kategorin med bäst resultat.

Siffrorna för 2015 ligger generellt på samma nivå under åren närmast före. Någon allmän förbättring syns alltså inte. Det är oklart om bristerna beror på tingsrätternas sätt att arbeta, eller på andra faktorer i rättssystemet som ligger utanför deras kontroll.

Riksrevisionen vill att Domstolsverket ska analysera vilka faktorer som spelar in, och vad som kan förbättras vid de tingsrätter som fått dåliga resultat.

Domstolsverket välkomnar granskningen, men påpekar i ett pressmeddelande att Riksrevisionens mätning inte säger något om kvaliteten i verksamheten.

Fakta: Mätningen

22 av landets 48 tingsrätter fick ett så bra resultat i Riksrevisionens mätning för 2015 att de bedöms vara helt effektiva. Ineffektiviteten är då noll procent.

Här är de tingsrätter som visade högst ineffektivitet, uttryckt som procent i jämförelse med de effektiva:

Sundsvall; 37;

Lycksele; 37;

Alingsås; 26;

Stockholm; 25;

Östersund; 24;

Uddevalla; 23;

Västmanland; 22;

Halmstad; 21;

Jönköping; 21;

Vänersborg; 20;

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.