Trots att de flesta dragit upp båten för vintern är hösten oftast den bästa tiden för abborrfiske. Foto: SVT

Stora abborrar måste släppas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de flesta dragit upp båten för vintern är hösten oftast den bästa tiden för abborrfiske. För att göra fisket ännu bättre har man nu i vissa insjöar infört ett maximått på 38 centimeter för abborrar.

Flera arter, bland dem gädda och gös, har sedan tidigare på många håll både mini- och maximått. Alltså måste fisken både under och över en viss längd släppas tillbaka.

Det här är något som nu även gäller abborre i några insjöar eftersom de större abborrarna är så viktiga för reproduktionen.

Ägg, yngel och livskraft

– I sjön Yngern i Södertälje har man ett maximått på 38 centimeter. Abborre över 38 centimeter måste återutsättas. Det är viktiga fiskar för reproduktionen och ekosystemet, säger Tobias Fränstam hos Sportfiskarna.

– Stora abborrhonor lägger mycket ägg och äggen har stor livskraft. Det blir stora yngel. Så de stora abborrarna är viktiga för att bestånden ska vara bra, säger Tobias Fränstam.

Hoppas andra följer efter

Fiskerättsägare i en sjö har rätt att införa de regler man önskar.

– Jag hoppas att andra sjöar tar efter Yngerns exempel, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.