–Det är något av en meteorologisk mardröm att bedöma vädret just nu, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Kraftiga skyfall och åska – SMHI utfärdar klass-2 varning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdar en klass 2-varning för Kalmar och Öland. Det väntas komma kraftiga skyfall och mycket stor risk för översvämningar. Även Skåne, Blekinge och Gotland kan drabbas av regnovädret.

De är ett lågtryck från Tyskland och Polen som under torsdagen väntas röra sig in över södra Sverige. För Kalmar och Öland har SMHI utfärdat en klass 2-varning.

Det är den allvarligaste varningsklassen för stora regnmängder och definitionen är minst 70 milimeter regn inom 24 timmar.

Skyfallsliknande regn och åska

”Från torsdag förmiddag väntas tidvis kraftigt eller skyfallsliknande regn med risk för åska. Under dygnet väntas 30-70mm, lokalt mer.”, skriver SMHI.

Det häftiga regnet gör att det finns risk för översvämningar i exempelvis källare, mindre vattendrag och på vägar. Den som har en översvämningsbenägen källare uppmanas därför att vidta åtgärder.

LÄS MER: Risk för stora regnmängder i Kalmar län

”En meteorologisk mardröm”

Även över Skåne, Blekinge och Gotland finns risk för stora regnmängder.

SVT:s meterolog Tora Tomasdottir säger att vi får räkna med ett par ostadiga dagar med rejäla mängder regn de närmaste dagarna, men för meterologerna är det svårt att göra en helt säker prognos just nu.

–Ja, det är något av en meteorologisk mardröm att bedöma vädret just nu. Det är långt ifrån säkert att det kommer så stora mängder. Först i morgon bitti kan vi ge en någorlunda säker prognos, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

LÄS MER: Risk för skyfall i Skåne

Varning både för skyfall och skogsbrand

I Blekinge, i Kalmar län, på Gotland och på Öland är väderläget extra knepigt. För samtidigt som SMHI går ut varnar för skyfall så är risken för skogsbränder stor eller mycket stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.