Foto: TT

Stora semestermånaden startar – en riktig väderrysare

Uppdaterad
Publicerad

Den stora semestermånaden ser ut att bli en riktig rysare i väderväg – åtminstone till att börja med. Envisa regnområden från sydväst avlöser varandra och temperaturerna håller sig på blygsamma nivåer, konstaterar SVT:s meteorolog Pär Stenborg när han blickar fram mot inledningen av juli.

– Nu ska vi se här... där det är som brunast blir det som mest, säger Per Stenborg och visar upp en prognoskarta över hur mycket regn som väntas de första fem dygnen i juli 2016.

– Det är ju i sydväst, där det kommer in, och längst i norr då. Brunt betyder ju då över 30 millimeter, säger han och navigerar sig fram på en av väderredaktionens datorer hos SVT Nyheter.

”Ha inte för stora förväntningar”

Många som ska på semester sitter nu och hoppas att meteorologerna ska leverera stabila prognoser (nästan löften) om härligt höga sommartemperaturer, soliga molnfria dagar och lätta vindar.

Men när Stenborg blickar framåt över inledningen av juli, med hjälp av de många tabeller och kartor han har att tillgå, lyser denna stabilitet med sin frånvaro.

– Det är en ostadig period vi är inne i nu. Den kommer hålla i sig åtminstone en vecka in i juli, sedan får vi ju se.

Temperaturerna kommer att vara något högre i norr än i söder, men tendensen är den samma över hela landet. Ganska behagliga temperaturer runt 20 grader, och även en bit över, när det blir soligt uppehållsväder.

Men så snart regnet kommer så blir det rejält mycket kallare, i bland nedåt 15 grader och på vissa håll ännu lägre. Beskedet från Per Stenborg till alla som ska gå på semester är:

– Ha inte för stora förväntningar och förhoppningar. Ta det väder man får, och gör det bästa av det!

”Kanske den värmen vi fick”

Att det till exempel blir 30 grader och klarblå himmel, fem dagar på raken, är något som förvisso kan hända i Sverige – men det ovanligt helt enkelt och inget att räkna med. Per Stenborg ger ändå ett litet lugnande besked åt dem som hoppas på några dagar av stabil sol och värme.

– Det brukar ju sällan gå en hel sommar utan någon som helst värme, säger han.

I nästa andetag sätter han dock upp ett varningens finger åt alla soldyrkare:

– Men det finns sådana exempel också! Med tanke på att vi hade lite värme i början av juni så kanske det var den värmen vi fick i sommar. Man vet ju inte.

Per Stenborg återkommer till det som är boven i dramat, nämligen regnet från sydväst. Den här veckan handlar det i princip om ett regnområde per dag som drar över landet, och gör att temperaturerna hålls nere.

– Det är ett sådant läge nu, att det matar på med regn efter regn från sydväst.

Några glimtar av sommarvärme

De som vill starta juli månad med sol och värme ska bege sig till sydöstra Götaland; Öland, Gotland och östra Småland ser ser stundtals lovande ut, enligt Per Stenborg.

– Kanske att man där på lördag når 23-24 grader... innan regnet kommer, säger han.

– På söndag så är det nog också smålandskusten, möjligen också hälsingekusten. Där ska man nog kunna nå 22 grader iallafall. Men på de flesta håll blir det inte ens 20 grader i helgen.

Du får nu kortfattat väder-varsla alla som går på semester på fredag, vad säger du då?

– Hela nästa vecka är ostadig.

Ingen stabilisering med sol och värme i sikte, någonstans i Sverige?

– Nej, nej, inte alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.