Foto: TT

Patienter tvingas vänta för länge på vård

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vårdgarantin gällt som lag i över fyra år får fortfarande en av tio patienter vänta för länge på vård.

Skillnaderna är stora beroende på var i landet du bor och skiljer sig också beroende på vilken sjukdom du har.

– Att var tionde patient inte får vårdgarantin infriad visar att det finns en fortsatt stor förbättringspotential. Det stora problemet är dock de stora variationerna, säger Fredrik Lennartsson, myndighetschef på Vårdanalys.

Vårdanalys har på regeringens uppdrag undersökt hur vårdgarantin, som varit lag sedan 2010, följs. Resultatet visar på stora variationer mellan såväl landsting som vårdområden och enskilda kliniker.

Exempelvis varierade andelen patienter som fick läkarbesök inom primärvården inom en vecka mellan 80 procent i Dalarna och 97 procent i Kalmar.

När det gäller operation fick var fjärde patient i Örebro vänta mer än 90 dagar, mot bara två procent på Gotland.

Var man bor

Som hjärtpatient gäller det att inte bo på fel plats i landet. Medan en kvinnlig hjärtpatient i Stockholm har en medianväntetid på 27 dagar på besök hos specialist, är motsvarande siffra i Norrbotten 78 dagar.

Även inom neurologi skiljer sig väntetiderna stort. I Värmland får en kvinnlig patient inom neurologi vänta nästan fyra gånger så länge som motsvarande patient på Gotland.

Men det är inte främst mer resurser som krävs för att komma tillrätta med de långa väntetiderna, enligt Vårdanalys.

– Vår analys är att det finns stora möjligheter att korta väntetiderna genom bättre arbetssätt och en effektivare användning av tillgängliga resurser, säger Fredrik Lennartsson.

Stöd brister

Landstingen är samtidigt dåliga på att stötta patienter som har rätt att byta vårdgivare om landstinget inte kan erbjuda vård inom tidgränserna.

– Det leder till risk för ojämlikhet. Troligtvis blir det lättare för resursstarka grupper att nyttja vårdgarantin och få snabbare vård, medan andra grupper går miste om den möjligheten, säger Fredrik Lennartsson.

Vårdgarantin fyller en viktig funktion för en bred grupp av patienter, men behöver utvecklas, anser Vårdanalys.

– För patienter med svåra och komplexa sjukdomar är 90 dagars väntan på specialist eller operation alldeles för lång tid. Det vore värdefullt att utveckla mer anpassade tidsgränser beroende på allvarlighetsgrad.

Fakta: Skillnader

Telefonkontakt (0 dagar): Värmland sämst med 74 procent, Jönköping bäst med över 99 procent.

Läkarbesök i primärvården (7 dagar): Dalarna sämst med 80 procent, Kalmar bäst med 97 procent.

Nybesök hos specialist (90 dagar): Värmland sämst med 81 procent, Gotland bäst med 98 procent.

Operationer i specialistvården (90 dagar): Örebro sämst med 75 procent, Gotland bäst med 98 procent.

Inom cancersjukvården får 99 procent av patienterna ett specialistbesök inom 90 dagar, mot 73 procent inom allergivården.

Inom thoraxkirurgi fick 95 procent av patienterna operation inom 90 dagar, mot 70 procent av patienterna inom plastikkirurgi.

Hur snabbt man får vård beror också på när på året man behöver den. Kring sommar- och julledigheterna är väntan ofta längre.

Källa: Vårdanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.