Det kan bli sommarskyfall i södra, sydöstra och sydvästra Sverige i dag. Foto: TT

Stora skyfall väntas i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det stora regnområde som drar in över södra Sverige i dag för med sig stor risk för kraftiga skyfall och åska.

– Var beredd på att det kan bli översvämning i källaren om du befinner dig i sydöstra Sverige idag, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Den klass 2-varning som SMHI utfärdade för Kalmar och Öland i går gäller inte längre. Istället är det under dagen risk för stora regnmängder. Man vet inte hur mycket det kommer bli eftersom det är en väldigt osäker prognos just nu.

Man kan dock vara säker på att det kommer regn och åska och att det är risk för skyfall. Exakt var detta kommer att ske är osäkert, men riskzonen är Blekinge, Öland, Gotland och östra Götaland.

– Lågtryck som kommer upp över Östersjön är svåra för oss meteorologer, de gör lite som de vill. Vissa platser får massa regn medan andra inte får något alls, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

LÄS MER: Senaste väderprognosen

Är du på en plats där det börjar regna och åska så är du i riskzonen för att det kan komma väldigt kraftiga regn. SMHI varnar för risk för stora regnmängder i länen Kalmar, Blekinge, Skåne, Öland och Gotland. De utfärdar även klass 1-varningar för kuling över hela Östersjön.

I mellersta Sverige och Norrland kommer det vara fint sommarväder i dag.

Tidigt för säsongen

Trots att den här typen av väder kommer varje sommar så har det ändå kommit lite tidigt i år. 

– Det beror på att det är så varmt i kontinenten. När den varma luften söderifrån möter den kalla luften över Sverige blir det sånt här oväder över oss, med regnbildning och åska, säger Jannicke Geitskaret.

Stor risk för översvämning

Hon tillägger att risken för översvämning är stor.

– Var beredd på att det kan bli översvämning i källaren om du befinner sig i sydöstra Sverige idag. Men regnet kan även komma imorgon, fast det vet vi ej just nu.

LÄS MER: 3 fördelar med dåligt sommarväder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.