Foto: SVT & TT

Stormen Helga närmar sig land

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Helga rör sig nu över Nordsjön mot Sverige och vinden har redan tilltagit längs västkusten, men det är först vid tolvtiden som stormbyar väntas i Västra Götaland för att fortsätta österut in över landet.

– Kulmen ser ut att nå Bohuslän och Dalsland vid lunchtid. Sedan förskjuts vindbandet österut. Kulmen nås någon gång på eftermiddagen för Östergötlands del, säger Lovisa Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Risk för orkan i väst

Klass 2-varningar har utfärdats för Västra Götaland, Östergötland och Örebro län, med stormbyar på mellan 25 och 30 meter per sekund. Det innebär risk för kringflygande föremål och skador på byggnader samt risk för trafik- och telefonistörningar.

– Det kan mycket väl bli orkanvindar under morgonen över land i Bohuslän. Orkanstyrka innebär vindar på över 33 meter per sekund, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Lugnare i Skåne

Skåne län, som drabbades hårt av stormen Gorm tidigare i veckan, ser å sin sida ut att klara sig undan de värsta vindbyarna.

– Det är tur, eftersom allt inte riktigt har hunnit repareras efter Gorm. Det är mycket provisoriska lösningar, och träd och elledningar riskerar att rivas ner, säger Åsa Rasmussen.

SMHI har inte utfärdat någon varning för Skåne, men det finns ändå risk för hårda vindar.

– Det som har lösts provisoriskt kan gå av igen. Takplattor och så kan blåsa av igen, säger Åsa Rasmussen.

Hård vind även i öst

I områden runt stormens centrala framfart har även flera klass 1-varningar utfärdats, för kraftiga vindbyar. Det gäller Halland och Jönköpings län samt sydligaste Värmland, Sörmland och Gotland liksom Stockholms län, där ovädret drar in under eftermiddagen och kvällen.

Först in på natten mot lördagen, vid 22-tiden, ser stormen ut att dra vidare österut och lämna landet.

Regn och snö i ovädrets spår

Lågtrycket medför också nederbörd.

– Det kommer att dra förbi en hel del regn i söder, säger Åsa Rasmussen.

I norra Värmland och Dalarna, och vidare upp i Jämtland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens kustområde, varnas det för snöfall på uppemot 10-15 centimeter.

– Det kommer inte att blåsa lika hårt som i söder, men snön tillsammans med vinden kan orsaka drivbildning och försämra sikten för dem som är ute på vägarna, säger Åsa Rasmussen.

Mycket varmare än vanligt

Temperaturmässigt förblir det dock mycket milt för årstiden, med närmare 10 grader i de allra sydligaste delarna och omkring 4-5 grader i övriga Götaland och Svealand. I södra Norrland blir det enstaka minusgrader, och längst i norr ner mot minus 10.

Norrbotten och delar av Västerbotten ser också ut att helt klara sig undan Helgas framfart.

– Där väntas uppehållsväder, säger Åsa Ramussen.

Läs mer om väderutvecklingen och -fenomen på SVT:s vädersajt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.