SMHI:s stormvarning utökas – i natt drar ovädret in. Foto: TT

Stormvarning i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett intensivt lågtryck närmar sig de södra delarna av landet. Värst väntas det bli i Skåne, Halland och Kronoberg, där SMHI utfärdat en klass-2 varning för stormbyar. Det är den danska stormen Freja som är på väg in för att ge svenskarna en match.

Stormbyarna, som kan komma att bli upp emot 25 meter per sekund, väntas dra in över Sverige i natt. På lördagseftermiddagen utökade SMHI sin klass 2-varning till att inte bara gälla Halland och Skåne, utan också Kronoberg.

Från midnatt fram till söndag förmiddag väntas ihållande regn över Svealand och Götaland och risk för mycket hårda vindbyar över södra Götaland.

– Surra fast grejer på tomten och iaktta försiktighet om du rör dig ute, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd till Aftonbladet.

I spåren efter stormen har drygt 1500 hushåll blivit strömlösa. Elbolaget Eon har satt in extrapersonal under natten för att jobba med elavbrotten.

Kraftiga vindbyar på Gotland

Ovädret, som i Danmark benämns som storm och fått namnet Freja, kan i Sverige ha vindbyar upp emot 25 meter per sekund, vilket är gränsen för att klassas som storm. Det blir även kraftiga vindar ute till havs, där kuling väntas längst Götalandskusten.

– När lågtrycket sedan dragit förbi Götaland så väntas det blåsa runt 20 meter per sekund i vindbyarna på Gotland, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

I Norrland blir söndagen inte lika blåsig. Det blir vädret halvklart till mulet med enstaka snöbyar i västra Lapplandsfjällen.

Till söndag eftermiddag väntas regnet ha dragit bort från landet och det klarnar åter.

Finare väder från onsdag

I början av nästa vecka väntas nästa regnväder att dra in över landet. Måndagen blir även allmänt blåsig.

– Från Västerbottens inland och norröver övergår regnet i snöfall, säger Åsa Rasmussen.

Onsdagen ser ut att bjuda på vackert väder i landets mellersta delar.

– I södra Götaland blir det dock lite regn, och över mellersta Norrland kommer tidvis lite regn och snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.