Foto: SVT

Största ordern i Skanskas historia

Uppdaterad
Publicerad

Ett konsortium under den svenska byggjätten Skanska har fått en stororder på drygt 30,5 miljarder kronor för att bygga en flygplatsterminal i New York.

Myndigheterna i New York och New Jersey ger konsortiet förtroende att riva den nuvarande stora terminalen på LaGuardia-flygplatsen och bygga en ny med byggstart under första kvartalet nästa år. I konsortiet har Skanska också med sig företagen Walsh Construction, Meridiam, Parsons Brinckerhoff, arkitektfirman HOK samt Vantage Airport Group – som driver nio flygplatser i världen.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det den största ordern i Skanskas historia.

Myndigheterna i New York påpekar att företag i Skanska-konsortiet har arbetat med över 350 stora flyg- och transportprojekt, däribland John F Kennedy-flygplatsen i New York och internationella flygplatser i Boston och Los Angeles.

LaGuardia är en av tre storflygplatser i New York-området. Den nuvarande terminalen är för liten och myndigheterna anser nybyggnationen vara nödvändig för att kunna mäta sig med andra jättestäder som exempelvis Tokyo.

Skanska har tidigare fått flera stora order i New York: bland annat för reparation av broar, tunnelbanestationer och för att bygga ett sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.