Engagemanget stort för SVT Nyheters satsning mot mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Engagemanget för SVT Nyheters satsning mot mobbning är stort i sociala medier. Många har valt att dela med sig av sina erfarenheter kring mobbning. – Gensvaret på vår pågående crowdsource är mycket stort, både i våra sociala kanaler och i våra mailkorgar, säger Karin Ekman, redaktör på SVT Nyheter.

Redan i förra veckan startade SVT Nyheters satsning mot mobbning i sociala medier under #mobbning. Men det var först i går i samband med första avsnittet av SVT-programmet ”Morgans mission” som engagemanget drog i gång på allvar. Nu delas den ena berättelsen starkare än den andra.

”Jag blev uthängd på nätet och blev kallad fitta, hora, slampa, efterbliven”, skriver en ung tjej som går på gymnasiet. ”Ingen ska behöva uppleva det jag upplevde i 12 år”, skriver en äldre man på Facebook. En annan man skriver: ”Folk spottade efter mig på stan”.

#mobbning

– Vi har tagit emot berättelser som spänner mellan erfarenheter av svåra trakasserier och molande oro över att inte passa in. Personligen är jag överraskad över att så många vittnar om vuxenmobbning i olika former, säger Karin Ekman.

Finns ett behov av att berätta om sina upplevelser, tror du?

– Absolut. Många inleder just med de orden 'jag har längtat efter att någon vill lyssna på mig'.

Ökar lavinartat

Mobbning är ett stort samhällsproblem som bara ökar. Antalet skolelever som anmäler att de blir utsatta för fysiska och psykiska kränkningar i skolan har ökat lavinartat de senaste åren. Och trots de ofta tunga och sorgliga historierna som når SVT just nu är Karin Ekman glad över att så många hör av sig.

– Jag känner glädje över att så många ger oss förtroende att ta del av sina, ofta väldigt tunga upplevelser. Samtidigt vittnar responsen om en allvarlig samhällsproblematik – och det är fantastiskt att SVT Nyheters publik vill bidra till att belysa den.

Satsningen fortsätter

Satsningen mot mobbning kommer att fortsätta de kommande dagarna, med fler berättelser och granskningar.

– Just nu arbetar vi intensivt med att vara i dialog med vår publik och att göra journalistik av deras berättelser. De närmaste dagarna kommer vi att publicera en rad olika inslag, artiklar och andra typer av journalistiska produkter baserade på vad våra användare velat dela med oss, berättar Karin Ekman.

Använd #mobbning om du vill dela med dig av dina erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet