Stort intresse för lågstadiesatsning

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner och friskoleägare har sökt bidrag för att öka personalstyrkan på lågstadiet med totalt 3.200 lärare. Frågan är var de ska hitta alla pedagoger.

– Mot bakgrund av den lärarbrist vi känner till är det naturligtvis en utmaning att hitta lärare. Men alla som sökt bidrag ska ha angett vilka planer de har för att kunna rekrytera, säger enhetschef Anders Palm vid Skolverket.

Skolverket är ansvarigt för att fördela de statliga miljarderna i det så kallade lågstadielyftet, med syfte att öka personaltätheten i grundskolans tidiga år. När ansökningstiden gått ut i den första omgången kan Skolverket konstatera att intresset varit stort. Kommunerna och friskoleägarna har sökt totalt 2,4 miljarder kronor ur en pott på knappt två miljarder. Alla kommer alltså inte att få den summa de ansökt om.

Av landets 290 kommuner har 288 sökt bidrag. Av omkring 800 friskoleägare har 266 ansökt. Intresset är alltså mindre bland friskolorna.

– Det är ett mönster som går igen från andra statliga satsningar. Det kan delvis bero på att många friskolor har en mindre verksamhet. En kommun söker kanske bara till en av sina skolor, men finns ändå med i statistiken.

Skolverket ska nu fatta beslut om hur mycket pengar som går till respektive sökande. Först därefter kan myndigheten rapportera hur många av landets F-3-skolor som berörs av lågstadielyftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.