Foto: TT

Stort momsfusk inom bilhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har upptäckt omfattande fusk inom motorbranschen. Oseriösa handlare har begått momsbedrägerier för 100 miljoner kronor och nu ska man försöka komma åt fusket.

Momsbedrägerier på fordon ökar och nu går Skatteverket ut och försöker störa de oseriösa handlarna.

– Vi ser att man allt oftare använder sig av målvaktsbolag för att komma undan momsen, sedan säljer man varan svart, säger Mats Berntsson, expert på motorfordon på Skatteverket, till SVT Nyheter.

Bedrägerier för 100 miljoner kronor

Enligt en kartläggning som Skatteverket gjort har det köpts fordon för minst 400 miljoner kronor från andra EU-länder där det fuskats med momsen. Under tre års tid så handlar det om minst 100 miljoner kronor i förlorade momsintäkter till staten. Nu varnar Skatteverket både konsumenter och bilhandlare, för riskerna med att köpa en bil till alldeles för billigt pris.

– Vi vill varna för affärer som verkar lite för bra. Både bilhandlare och privatpersoner. Vi vill också varna för att lämna över stora summor kontanter, det är oftast inte en seriös handlare om man träffas vid en bensinmack sent på kvällen och han vill att du ska betala kontant, säger Mats Berntsson, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.