Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i Agenda. Foto: SVT

Strandhäll (S): ”Vi måste förstärka den arbetsplatsnära rehabiliteringen”

Uppdaterad
Publicerad

Fler blir sjukskrivna allt längre, och Försäkringskassan har svårt att hinna med sina kontroller. Ansvarig minister Annika Strandhäll (S) menar att lösningen är fler tidigare insatser, samt ett slopande av den bortre tidsgränsen. ”Jag är helt säker på att det är rätt medicin,” säger Strandhäll i SVT:s Agenda.

Sjukskrivningar blir längre och längre, och Försäkringskassan har svårt att hänga med. Experter och utredare menar att Försäkringskassans sämre kontroll av de sjukskrivna är just en av anledningarna till de stigande sjuktalen.

– Jag håller med om det till viss del. Vi har sett hur kontrollerna vid de tidiga tidsgränserna i sjukförsäkringen har minskat sedan 2010, och att det också har bidragit till att sjukskrivningarna har ökat, men inte bara det. Jag blir orolig om man tittar på det som den ena förklaringen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), i SVT:s Agenda.

Agenda

Strandhäll fortsätter:

– Det är en komplex bild, och en väldigt relevant fråga. Det finns inget enkelt svar, utan flera. Dels handlar det om att vi har en situation där vi har psykisk ohälsa i samhälle. Stress, ångest och depression är överrepresenterade bland diagnoserna.

Vill se tidigare insatser

Ministern menar att bland det viktigaste är att öka insatserna och kontrollerna just tidigare under sjukskrivningen, redan före den första tidsgränsen som infaller efter 90 dagar. Strandhäll ser att man måste omprioritera resurserna från senare till tidigare åtgärder.

– Det som det handlar om, om man vill få kontroll på sjukskrivningarna, är att förstärka den arbetsplatsnära rehabiliteringen. Redan 70 dagar in i ett sjukfall sjunker sannolikheten att man ska komma tillbaka till arbetsmarknaden radikalt, säger Strandhäll.

Arbetsgivaren får betala längre

För närvarade betalar arbetsgivaren de två första sjukveckorna för sina anställda, ett ansvar som Strandhäll menar att man i framtiden också kan komma att utöka.

– Vi för just nu samtal med arbetsmarknadens parter om vikten av att det sker ett större arbete ute på arbetsplatserna. Jag vill inte utesluta att man förlänger den perioden.

Bortre tidsgränsen tas bort vid nyår

Strandhäll och regeringen kommer också att ta bort den av alliansregeringen införda bortre tidsgränsen för sjukförsäkringen, efter två och ett halvt år, en gräns som Socialdemokraterna ofta har benämnt som ”stupstocken”

– Stupstocken fungerar inte. Det som görs där är ingen prövning, utan bara en utförsäkring. Där säger Arbetsförmedlingen också att många som kommer till den tidsgränsen är för sjuka eller oroade för sin ekonomi för att ta till sig några insatser.

– Bara för att man bli utförsäkrad betyder det inte att man blir frisk. Därför behöver vi förstärka de tidigare åtgärderna.

Så när tas den här tidsgränsen bort?

– Den tas bort vid årsskiftet. Hade vi fått bestämma hade den tagits bort redan vid halvårskiftet, om vi hade fått igenom vår budget i höstas.

– Jag är helt säker på att det är rätt medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet