Strid om nya ubåtar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens miljardsatsning på den nya superubåten A26 har stött på problem. Förhandlingarna har kört fast och en spricka har uppstått mellan Försvarets materialverk (FMV) och Försvarsmakten, erfar Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Dagbladet anser tillverkaren Saab Kockums och försvarets materialverk att kostadsramen 8,2 miljarder är för snävt tilltagen.

Trots att det i praktiken är klart att ubåtarna ska köpas har ingen formell beställning ännu gjorts från försvarsmakten.

Risk att man måste sänka ambitionen

Försvarets materialverk pekar på att ubåtarna blir dyrare. Försvarsmakten får ingen insyn i förhandlingarna med Saab och enligt tidningen finns risken att man får sänka ambitionen för ubåtarna eller att man i ett senare skede får skjuta upp andra projekt för att klara finansieringen.

Enligt regeringsbeslutet om utbåtsaffären, som presenterades av försvarsminister Peter Hultqvist (S) i mitten på mars är det Försvarsmakten som har ansvaret för att ”eventuella förseningar och konstnadsfördyringar redovisas”.

”Utvecklingen kan bli dyr”

– Om inte försvarsdepartementet och försvarsministern håller emot och betonar vad som är de svenska försvarsbehoven i det här projektet så har utvecklingen dessvärre alla förutsättningar att bli dyr för Försvarsmakten, säger Försvarsutskottets ordförande Allan Widman till SvD.

Enligt FMV:s tidtabell ska kontraktet med Saab Kockums vara underskrivet före halvårsskiftet – alltså inom loppet av kommande sju arbetsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.