Swefilmer har seglat upp som en populär konkurrent till The Pirate Bay. Foto: Skärmdump

Strömmande film ökar när nedladdning minskar

Uppdaterad
Publicerad

Användare som tittar på streaming-film gör sig inte skyldiga till upphovsrättsbrott, till skillnad från de som laddar ner torrent-filmer.

I takt med att den svenska Rättighetsalliansen lyckats stänga ner ett stort antal sajter för nedladdning av film har en annan form av förmodat illegala filmtjänster ökat på nätet. Det handlar om “streaming”-tjänster där materialet “strömmas” kontinuerligt till användaren, istället för att man laddar ner materialet för att sedan titta på det.

Streaming juridiskt annorlunda än torrents

Distinktionen är viktig ur en juridisk synvinkel därför att den som laddar ner film i torrent-formatet, det format som är störst i sammanhanget på nätet, laddar också samtidigt upp filmen (det är så tekniken fungerar) och när man laddar upp så gör man sig skyldig till upphovsrättsbrott i de fall upphovsmännen inte har godkänt uppladdningen.

Men när man klickar på en streaming-länk och bara tillgodogör sig materialet så laddar man inte upp någonting på nätet samtidigt, därför gör användaren sig inte skyldig till något brott. Streaming-tjänsterna opererar därmed i en slags legal gråzon. De som tillhandahåller materialet gör sig fortfarande skyldiga till upphovsrättsbrott.

Swefilmer ökar snabbt

Swefilmer.com är den sajt som har ökat mest. Vid en ytlig sökning ser det ut som att Swefilmer strömmas från servervärden Redstation i Storbritannien. Även domänen laddanerfilmer.com, där mängder av andra svenskspråkiga filmer publiceras, ser också ut att strömmas från samma plats och härröra från samma webbsidesmakare. Flera tecken tyder på att sajten drivs av personer med koppling till Sverige eller något annat nordiskt land: man kan betala via den svenska sms-betaltjänsten WyWallet och några som utger sig för att tala för Swefilmer svarar användare på behjälplig svenska i den här Facebookgruppen. Där skriver signaturen ”Swefilmer” bland annat så här på en fråga om varför man behöver bli medlem för att komma åt alla filmer:

–Men medlemskap är ju gratis så vad är problemet? Det har tagit år att laga Swefilmer, så det minsta Ni besökare kunde göra är att bli medlem på en minut, helt gratis.

Osäker statistik

Det finns ingen säker aktuell statistik på området i dagsläget, men svenska Rättighetsalliansen arbetar på att få fram siffror på området.

–Vi kan se att man laddade ner ungefär 60 miljoner filmer förra året, säger Henrik Pontén på Rättighetsalliansen till SVT. Men den senaste siffran vi har på streaming är nästan ett år gammal och då var den 20 miljoner filmer, men det har alltså ökat och vi ska få fram nya siffror snart.

Rättighetsalliansen, som arbetar för rättighetsinnehavares räkning (som film- och skivbolag), har fokuserat på att stänga ner nedladdningssajter, och har inte direkt fokuserat på enskilda användare som laddar ner/upp film (trots att de gör sig skyldiga till upphovsrättsbrott) – men skulle rent teoretiskt kunna åtala enskilda torrent-ned/upp-laddare. Men när användare övergår till att klicka på länkar i streamingtjänster gör de inte sig skyldiga till något brott och undviker därmed även denna teoretiska risk.

–Streamingen är ett ökande problem, säger Henrik Pontén. Det vore intressant att veta mer om hur lagstiftarna, de politiska partierna ställer sig till detta. Ur upphovsmannens synvinkel är det ju ointressant vilken teknik som används, de förlorar köptillfällen och lagstiftarna måste kolla på detta.

Enkelt att titta

På sajten Swefilmer finns en mängd filmer som är enkla att klicka och titta på helt gratis. För att få tillgång till ännu fler filmer behöver man registrera sig (lämna ifrån sig en e-postadress). Den adressen kan senare lämnas vidare till tredje part och användas för phishing, spam med mera om man inte använder sig av en anonym e-posttjänst, som exempelvis Receivee eller Hushmail.

Svenska betaltjänsten WyWallet inblandad

På Swefilmer finns också möjligheten att betala 30 kronor per månad för att få tillgång till en särskild VIP-sektion, där vissa filmer finns. Betalningarna går då via sms-betal-tjänsten WyWallet.

–Jag har inte hört talas om det här tidigare, säger Adam Hasslert på WyWallet till SVT. Det får vi titta närmare på. Vi har inte själva något avtal med dem, men någon av våra tekniska partners kan ha det, det finns ungefär en 40 stycken sådana i Sverige.

Ett fall på väg igenom rättsapparaten

I ett fall har ett mål där tekniken streaming är inblandad tagits upp i Sverige. C More Entertainment (Canal Plus) vann i Halmstad Tingsrätt, men målet ska upp i hovrätten i augusti. Personen bakom sidan, som länkade till live-sportsändningar, utdömdes att betala ett skadestånd om 12.000 kronor men domen har inte vunnit laga kraft.

–Att skadeståndsbeloppet blir så lågt i det här fallet beror på att man inte kunnat visa att en hel produktion av en fotbollsmatch i sig är upphovsrättsskyddad, säger åklagaren Fredrik Ingblad till SVT. Det når inte verkshöjd, helt enkelt, har två domstolar bedömt saken men jag har överklagat och ärendet ligger hos högsta domstolen.

SVT har försökt kontakta ansvariga för sajterna Swefilmer.com och Laddanerfilmer.com men inte fått något svar. Vi har även pratat med den brittiska internetleverantören Redstation.co.uk som inte ville svara på några specifika frågor vare sig kring om sajten finns hos Redstation, eller hur stor trafik den använder, eller huruvida de tar legala frågor i beaktande när de tar beslut kring vilka tjänster de vill stå som värd för. Den här typen av tjänster har funnits länge på nätet, som exempel kan man nämna Hdmt.net (vars domän är registrerad i Burma) som streamat Hollywood-filmer i åratal utan att upphovsrättsindustrin lyckats stänga ner sajten. Dreamfilm.se är en annan liknande sida.

–Vi ser ett ökat antal ärenden när det gäller streaming, säger Fredrik Ingblad. Det här kommer att bli en viktigare fråga i framtiden, och vi ser också en internationalisering där allt fler domäner, servrar och personer som registrerat tjänsterna befinner sig i andra länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.