Studie: Privat välfärd effektivare

Publicerad

Privata välfärdsföretag är effektivare än den offentliga sektorn, skriver Mikael Witterblad vid Svenskt Näringsliv på DN Debatt.

Intresseorganisationen har låtit göra en studie, där bland annat kvalitet, personalens trivsel och ekonomisk lönsamhet jämförts.

Enligt studien upplever patienter, elever och brukare kvaliteten som likvärdig eller högre hos privata välfärdsföretag jämfört med den offentliga sektorn. Slutsatsen dras genom en sammanställning av enkätundersökningar från Skolinspektionen, Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen.

Friskolor överlag får ett högre omdöme av elever och föräldrar jämfört med kommunala skolor. Och patienternas betyg till vårdcentraler är högre än för dem som drivs i privat regi, skriver Witterblad i debattartikeln.

Studien som genomförts av HUI Research publiceras i morgon, måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.