Sture Bergwall har det senaste årets haft öppen tvångsvård Foto: TT

Sture Bergwall väntas bli helt fri

Publicerad

Efter 23 år av rättspsykiatrisk tvångsvård på Säter och ett år av öppen tvångsvård kan Sture Bergwall i dag bli helt fri efter ett beslut från förvaltningsrätten. – Allt annat vore konstigt, säger brodern Sten-Ove Bergwall.

Under en stor del av tiden på Säter var Sture Bergwall känd som seriemördaren Thomas Quick, dömd för åtta mord.

I dag sitter han i Jämtland och skriver på sin självbiografi och twittrar bilder på träd, snöklädda landskap, blanka vattenspeglar och solens gång över himlen.

Fallet Thomas Quick

Vården bör upphöra

2008 tog Sture Bergwall tillbaka alla tidigare morderkännanden under en intervju med journalisten Hannes Råstam. Han beviljades resning och i november 2013 var han frikänd från samtliga mord.

För drygt ett år sedan öppnades Säters grindar och Bergwall klev ut i en frihet som innebar att den rättspsykiatriska tvångsvården fortsatte i öppen form.

– Han har varit övervakad och kontrollerad i och med att han lämnat urinprover med jämna mellanrum, säger brodern Sten-Ove Bergwall till TT.

I dag väntas förvaltningsrätten i Falun besluta att tvångsvården ska upphöra helt – sedan Säter begärt det.

– Känslomässigt kommer det att innebära en frihet att leva som vilken människa som helst, säger Sten-Ove Bergwall.

Tillbaka i rampljuset

Kraftigt medicinerad och under terapi tog Sture Bergwall på 1990-talet på sig ansvaret för 39 mord. Han dömdes för åtta:

  • Charles Zelmanovits i Piteå 1976
  • Johan Asplund i Sundsvall 1980
  • Trine Jensen utanför Oslo 1981
  • De holländska makarna Stegehuis i Appojaure 1984
  • Gry Storvik utanför Oslo 1985
  • Israeliske turisten Yenon Levi i Rörshyttan 1988
  • Therese Johannesen i Drammen 1988

I november 2008, i samband med inspelningen av Hannes Råstams två SVT-dokumentärer om mordutredningarna, tog Thomas Quick tillbaka sina erkännanden. I dokumentärerna hävdar Thomas Quick att det var terapibehandlingen inom psykvården som fick honom att felaktigt erkänna morden.

Därefter följde en lång rättsprocess där resningsansökan efter resningsansökan lämnades in och rätten slog i samtliga fall fast att det inte fanns några bevis för att han begått morden.

Därmed inte sagt att Bergwall har ett fläckfritt förflutet. 1969, bara 19 år, begick han sitt första våldsbrott och dömdes till sluten psykiatrisk vård. Under en försöksutskrivning begick han ett nytt allvarligt våldsbrott. Ungefär 20 år senare dömdes han åter till rättspsykiatrisk tvångsvård efter att under ett rån ha hotat en familj till livet.

Skriver bok

Den tio år äldre brodern Sten-Ove Bergwall får frågan vem Sture är för honom i dag jämfört mot tiden då han tog droger och begick brott.

– I dag är han densamma, den som han var när han växte upp, svarar Sten-Ove Bergwall.

TT: Vad var det som hände på vägen?

– Det är det han är i färd med att berätta, det han skriver nu i sin bok.

När berättelsen är färdigskriven tror Sten-Ove Bergwall att hans bror kommer att bli mer offentligt igen, att han kanske kommer att sitta och signera böcker som vilken författare som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet