Svårt att komma åt storföretagens skatteplanering

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är svårt att komma åt storföretagens skatteplanering. Det visar SVT Nyheters granskning av skogs- och hygienföretaget SCA:s verksamhet där det tog tio år innan Skatteverket slog till.

Jan Nylander

Ekonomireporter

Den 3 april år 2004 startades en liten bankfilial i Stockholm med några få anställda. Och den har spelat en roll i den skatteplanering som gjort att SCA under många år betalat ingenting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige.

Men det är första tio år senare i december år 2014 som Skatteverket gjorde en omprövning av SCA:s deklarationer.

– Det är nästan alltid komplexa utredningar som ska göras, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning, som förklaring till varför det tar så lång tid för Skatteverket att agera. Vi har normalt inte tillgång till all information och företagen lämnar av olika skäl inte ut den.

”Filialer ett stort problem”

Men genom att Skatteverket nu underkänt filialens deklarationer går det att få en inblick hur SCA genom åren anpassat sig till lagstiftningen. Och där finns också en förklaring till varför SCA sålde sitt finansbolag för över fem miljarder euro eller 48 miljarder kronor med nuvarande växelkurs ett halvår efter att man öppnat bankfilialen i Sverige år 2004.

– Filialer är ett stort problem, säger Tomas Algotsson. Det var väldigt enkelt att göra de här konstruktionerna och det var enligt Skatteverkets uppfattning stora belopp som flödade ut ur Sverige då.

Tillstånd att utnyttja

Enbart SCA drog under flera år av över en miljard kronor om året genom filialverksamheten i Sverige. Och då en rad andra storföretag följde efter så försökte Skatteverket agera.

Men det var inte lätt med dåvarande lagstiftning, speciellt inte mot SCA som fått ett förhandsbesked som gjorde att man fått tillstånd att utnyttja konstruktionen under flera år.

För Skatteverket återstod bara att försöka dra i nödbromsen. I en promemoria till regeringen i juni 2008 visade man att storföretagens utnyttjande av filialer samt andra möjligheter att använda ränteavdrag kostade statskassan hela sju miljarder kronor varje år.

Nya regler infördes

Den första januari 2009 infördes därför nya regler som fick en viss effekt. SCA:s ränteavdrag för filialen i Sverige sjönk från 2.690 till 196 miljoner kronor för 2009 och ligger sedan kvar på den lägre nivån. SCA anpassade sig alltså till den nya situationen och där kunde det ha slutat och ingen förutom Skatteverket hade då haft en aning om SCA:s skatteupplägg.

Skatteverket hade dock hittat en ny ingång för att komma åt problemet med filialer. OECD har 2008 tagit fram nya riktlinjer för vad som ska gälla för filialverksamheten.

”Måste gräva fram information”

– Rättsläget var tidigare oklart, säger Tomas Algotsson. Rapporten från OECD klarlade rättsläget någorlunda.

Att det ändå tog flera år innan beslutet från Skatteverket kom beror enligt Algotsson på att det var ett komplicerat fall.

– Underlaget är inte så lätt att få fram utan det måste man gräva fram. I bland gör vi det med andra länder eller så får vi gräva på annat sätt för att få fram all information.

Rättsprocessen inte över än

I december 2014 kom beslutet från Skatteverket, tio år efter att SCA startat sin filial. Skatteverket underkände avdragen från filialen i Sverige för de senaste fem åren med motiveringen att avdragen inte hörde hemma i filialen.

Och året därpå kom ett tilläggsbeslut som adderade ytterligare ett år. SCA överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm som gav Skatteverket rätt

SCA tänker nu driva processen vidare och överklaga till nästa instans och därmed lär det ta flera år innan det slutgiltigt är klart om SCA:s skatteplanering var laglig eller ej.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.