Foto: TT Arkiv

Svårt men lättare att få studentlya

Publicerad

Bristen på studentbostäder är ett fortsatt stort problem när höstens nya studenter tar plats vid skolbänkarna. Men nu ser det ljusare ut i takt med att studentkullarna blir mindre.

– Det blir färre studenter och mindre tryck på bostadsmarknaden. Det talar för att vi kommer se en ljusning och att vi kanske har passerat toppen på det här problemet. Å andra sidan är bostadsmarknaden i allmänhet fortsatt väldigt ansträngd. Fortsätter det kommer det att tynga studentbostadsmarknaden, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Kötid: två år

I dagarna börjar terminen för många studenter runt om i landet. Och flera av dem står utan bostad. Men nu har köerna blivit kortare, enligt Studentbostadsföretagens årliga rapport.

På flera orter i landet finns en bostadsgaranti för den som pluggar. Men på flera av de större studieorterna får en student i snitt köa i 90–100 veckor för att få en bostad.

Studentstaden Lund sticker dock ut bland de mer populära universitetsstäderna med en genomsnittlig kötid på 53 veckor. Många av universitetets nyantagna studenter får bostad direkt: 37 procent av nybörjarna på höstterminen och 100 procent på vårterminen.

Storkonkurrenten Uppsala, å andra sidan, har en genomsnittlig kötid på 92 veckor.

Fler nybyggen

En förklaring till att det trots allt blivit något lättare att hitta studentbostäder är att byggandet har kommit igång igen sedan det avstannade 2009.

– Förra året färdigställdes 2 000 studentbostäder. Det är mer än vad det har gjort på år och dagar. Och förväntningarna är att det kommer att öka ännu mer, säger Johansson.

I rapporten har Studentbostadsföretagen också tittat på hur studenterna vill bo. Resultatet utmanar den etablerade sanningen att studenterna helst bor i en liten etta: 35 procent av studenterna bor helst i delat boende.

Fakta: Så höga är hyrorna

Årshyrorna i snitt för studentbostäder.

Rum i studentkorridor: 28 610 kronor.

Studentlägenhet, 1:a: 41 5996 kronor.

Studentlägenhet, övriga: 64 968 kronor.

Källa: Studentbostadsföretagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.