Foto: TT

Svensk akutvård sämst i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska akutvården är sämst i Norden, visar en stor nordisk studie där samtliga sjukhus ingår. Danmark och Finland ligger i topp.

Statistik som analyserats i studien sträcker sig från slutet av 1990-talet fram till 2013. Studien som Svenska Dagbladet rapporterar om visar att Sverige är bra på forskning och att svensk akutsjukvård står sig bra när det gäller behandlingsvård och överlevnad.

Det stora problemet är dock produktiviteten. I begreppet ingår flera faktorer – bland annat patienters besök hos läkare.

I inget av de nordiska länderna träffar läkare så få patienter som i Sverige under ett vanligt arbetspass. Sverige har också en extremt låg andel primärvård.

Färre allmänläkare

Studien visar att Sverige har misslyckats med att bygga ut primärvården och få ut patienterna från sjukhusen, trots krav och önskemål om detta sedan 80-talet, skriver SvD.

Antalet allmänläkare har minskat, samtidigt som specialisterna blivit fler de senaste 15 åren.

– Det är svårt att förklara varför den här utvecklingen inte blir av i Sverige. Men samtidigt som vi skriver ut patienterna från sjukhusen måste vi flytta ut personalen från sjukhusen till primärvården. Förmodligen måste vi också ha en hårdare statlig styrning så att det utbildas fler allmänläkare på bekostnad av andra specialistläkare och samma upplägg på sjuksköterskesidan, säger professor Clas Rehnberg vid Karolinska institutet.

Norge förbi Sverige

Finland har historiskt legat i topp, men nu har Danmark gått om. Norge har höjt sin produktivitet kraftigt sedan sjukhusen förstatligades 2001. Innan dess låg Norge efter Sverige.

– Det intressanta är att Finland är det nordiska land som satsar minst andel av BNP och klart lägst per invånare på sjukvård och att man har minst antal läkare på 1.000 invånare. Det visar att det inte är mer pengar som löser sjukvårdens ineffektivitet i Sverige utan snarare hur vi använder resurserna, säger Rehnberg.

Studien

Studien har gjorts åt Svenskt Näringsliv av professor Clas Rehnberg vid Karolinska institutet, Frisch Center i Oslo, Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors, samt Syddansk universitetet i Odense.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.