Domaren träffade matchfixaren några dagar innan matchen där han dömde sju gula kort, två utvisningar och fyra straffsparkar. Foto: Peax Svensson/JBild Jkpg/Polisens bilder Montage

Svensk domare involverad i matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Domaren delade sammanlagt ut 16 varningar, fyra röda kort och dömde 5 straffar i de två matcherna. Uppdrag granskning kan avslöja att domaren hade ett hemligt möte med en matchfixare som satsade pengar och vann en halv miljon på en av matcherna.

Fotbollsklubben Ekerö IK har fortfarande svårt att glömma det som hände 2014 i matchen mot Linköping, i division 2.

– Jag har varit med om mycket på fotbollsplanen, om både det ena och det andra, men det här är en av de mest svårförklarade matcherna, säger Thomas Hjelte, Ekerös sportchef.

Matchfixning

Under loppet av matchen delade domaren ut nio gula kort, två röda och avvisade båda Ekerös tränare till läktaren efter att de protesterat mot de mål som tilldömdes Linköping. Det första var misstänkt offside, men godkändes av domaren.

– De gör ett solklart offsidemål och linjemannen vinkar offside. Vi sätter igång spelet igen och börjar vända mot ett anfall. Då blåser domaren av, femton sekunder senare, springer ut till linjemannen och dömer då mål. Min assisterande tränare springer ut för att lugna ner våra spelare och blir då utvisad direkt. Det var en hemsk, hemsk, hemsk tillställning, säger den erfarne fotbollsprofilen Pascal Simpson, som då var tränare för Ekerö IK.

Straff på övertid

Det andra målet, som gav Linköping segern, var en straff som utdömdes efter att en spelare från motståndarlaget blivit fälld utanför straffområdet – i 95 matchminuten.

– Det ser löjligt ut, men han ramlar typ 10, 20 meter efter händelsen och jag känner ju bara att det kommer bli straff, säger den dåvarande tränaren Pascal Simpson.

Ekerö förlorar mötet mot Linköping med 1-2 och efteråt är stämningen uppgiven.

– Efter slutsignalen går luften ur alla mer eller mindre. I omklädningsrummet är det flera av spelarna som säger att det är ingen idé att hålla på att spela fotboll om det ska vara på de här premisserna, säger Thomas Hjelte.

Fortsätter döma

Händelserna i matchen rapporterades till Svenska Fotbollförbundet. Men domaren ska snart döma en ny match i Jönköping mellan Råslätt och Dalstorp. Även här var kritiken mot domsluten hård. Publiken ropade i ilska, att domaren var mutad, sedan han dömt 7 gula kort, två utvisningar samt fyra straffar.

– Den matchen blev ganska avgörande för att vi åkte ner i divisionerna, säger Alessandro Severino Varela, Råslätts sportchef.

Menar du att det är konsekvensen av den matchen och alla de domsluten?

– Absolut, utan tvekan. Den matchen var jätteavgörande. Hade man lyckats vinna den matchen så hade man klarat sig kvar i tvåan.

Möte med matchfixare

Uppdrag granskning kan nu avslöja att domaren haft ett hemligt möte med en matchfixare mellan Ekerös och Råslätts matcher. Polisen har nämligen spaning på matchfixaren, som vid tillfället för mötet är misstänkt för narkotikabrott. Polisen fotograferar när matchfixaren och domaren träffas i ett litet samhälle i Småland. Men trots att polisen vet om detta, får matchen spelas, några dagar senare. Något som i dag kritiseras av Råslätt.

– Jag får ju ställa mig frågan som jag tror många gör. Vad är kriminellt? Jag anser ju att det här också är kriminellt. Det är så svårt. Vissa brott har en viss prioritet. Vissa har en annan. Jag förstår ju det också.

Vad borde polisen gjort då?

 – Stoppat matchen helt enkelt. Tagit tag i det. Matchen skulle inte ha fått spelas, säger Alessandro Severino Varela.

Storvinst

Efter matchen mellan Råslätt och Dalstorp hämtar matchfixaren ut sin vinst på BET 365, där han vunnit nästan en halv miljon kronor. Polisen utreder brott men lägger senare ned utredningen.

När Uppdrag granskning tar kontakt med domaren vill han inte kommentera händelserna.

– Inget jag vill kommentera. Ingenting. Jag vill inte prata med er. Jag hänvisar till polisutredningen. Jag vill inte prata med er.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet