Foto: SVT Design

Svensk export till tillväxtländer en succé

Publicerad

Länder med växande ekonomier blir allt viktigare för svenska småföretag. Över hälften av småföretagen som exporterar till tillväxtmarknader upplever en ökad efterfrågan.

För fjärde året i rad har Exportkreditnämnden, EKN, undersökt småföretagens exportmöjligheter. De senaste fem åren har svensk export för småföretag ökat med 25 procent till tillväxtmarknader, alltså länder i Afrika, Syd- och Centralamerika, Mellanöstern och Asien.

Samtidigt har exporten minskat med sju procent till de utvecklade marknaderna, alltså EU-länderna, Norge, Schweiz, USA, Kanada, Japan, Australien och Nya Zeeland.

Företag som redan finns på tillväxtmarknader har en mer positiv bild av efterfrågan och till att utveckla sin export, jämfört med dem som enbart exporterar till utvecklade marknader. De som har erfarenhet av att exportera till tillväxtmarknader är mer offensiva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.