Foto: TT

Svensk förundersökning om mordet på Zaida Catalán

Uppdaterad
Publicerad

En svensk förundersökning har inletts om mordet på FN-anställda Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Zaida Cataláns kropp hittades på måndagen efter att svenskan varit försvunnen sen början på mars. Hon befann sig på resa i Kongo Kinshasa i egenskap av FN-expert på mänskliga rättigheter, tillsammans med en amerikansk kollega och fyra kongoleser.

LÄS MER: FN-svenskan Zaida Catalán hittad död

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

De tre kropparna identifierades under tisdagen, nu kommer uppgifter om att en svensk förundersökning om mord har inletts.

– Man har beslutat att inleda en förundersökning för att kunna vidta vissa åtgärder. Vilka åtgärder det är kan jag inte gå in på, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen, till TT.

Skulle undersöka krigsförbrytelser

Förundersökningen leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

”Svensk polis och åklagare samarbetar i utredningen med FN och utrikesdepartementet. För närvarande ges inga ytterligare kommentarer angående utredningsarbetet då förundersökningssekretess råder”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Catalán och amerikanen, som också hittades död i måndags, var FN-anställda som ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat för att övervaka FN-sanktionerna mot Kongo-Kinshasa.

De skulle även undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser.

FN: Vi ska samarbeta

FN:s generalsekreterare António Guterres har lovat att FN ska samarbeta med myndigheter i utredningen av de två FN-experterna.

”Michael och Zaida förlorade sina liv medan de försökte förstå anledningarna till konflikter och osäkerhet i Kongo-Kinshasa för att bidra till fred i landet och till dess folk. VI kommer att hedra deras minne genom att fortsätta att stötta det ovärderliga arbete som expertgruppen och hela FN-familjen utför i Kongo Kinshasa”, skriver Guterres i ett uttalande.

LÄS MER: Språkrören: Hon är en sann förebild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet