Svensk Hongkong-förläggare saknas

Publicerad

En svensk medborgare verksam som förläggare i Hongkong saknas sedan flera veckor. Även tre av hans medarbetare har försvunnit, och kollegor misstänker att de gripits av de kinesiska myndigheterna.

Förläggaren är svensk medborgare men född i Kina. Han är delägare i förlaget Mighty Current, som har gett ut ett 80-tal böcker om Kina sedan 2012, de flesta om politik, korruption och maktkamp inom Kommunistpartiet, rapporterar South China Morning Post.

En medarbetare till förläggaren säger att denne försvann i samband med en semesterresa till Thailand i mitten av oktober. Tre medarbetare anmäldes saknade i samband med besök i Fastlandskina i slutet av oktober.

– Om misstankarna stämmer är det mycket oroande att fastlandet utövar påtryckningar på yttrandefriheten i Hongkong, säger William Nee från människorättsorganisationen Amnesty i Hongkong till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.