Foto: SVT Design

Svenskarna som gjort affärer med utpekade advokatbyrån

Uppdaterad
Publicerad

En IT-miljonär, en läkare och en designer är några av svenskarna som har gjort affärer med Mossack Fonseca – advokatbyrån som pekas ut i Panamaskandalen, rapporterar Dagens Nyheter.

I den världsomspännande granskning som bland annat SVT:s Uppdrag Granskning deltagit i framgår hur flera prominenta personer världen över försökt gömma undan pengar via brevlådeföretag i skatteparadis. Till sin hjälp har den rika eliten använt sig av den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

Nolltaxerade – köpte bil och lägenheter

Panama-dokumenten

Granskningen har kallats för ett av historiens största avslöjanden. Nu skriver tidningen Dagens Nyheter om några av de svenskar som tidigare gjort affärer med advokatbyrån Mossack Fonseca.

Bland annat skriver tidningen om en 35-årig man, som trots att han nolltaxerade mellan 2007 och 2008, köpte flera bostadsrätter. Han ska även ha köpt en BMW för 500.000 kronor kontant. Efter närmare efterforskningar hittade Skatteverket kopplingar till mellan mannen och bolag som anlitat Mossack Fonseca i syfte att undanhålla inkomster. Mannens inkomster upptaxerades med sex miljoner efter Skatteverkets granskning.

Dolde inkomster

I ett annat fall upptäckte Skatteverket 47 miljoner kronor i dolda utbetalningar hos en IT-miljonär. Pengar som kunde spåras till ett bolag med kopplingar till Mossack Fonseca. Samma mönster ser man hos en skodesigner i Västsverige och en läkare med praktik i Stockholm: Pengar har flyttats och gömts undan med hjälp av bolag som anlitats av advokatbyrån Mossack Fonseca.

Det är inte klart om de svenskar som tidigare gjort affärer med advokatbyrån finns med i de nya dokumenten.

Skatteverket ska begära ut dokumenten

Skatteverket säger att man ska begära ut information om vilka svenskar som finns i dokumenten för att utreda om de har försökt smita från att betala skatt.

– Vi kommer att begära ut uppgifterna så fort som möjligt för att bilda oss en egen uppfattning, så får man se hur många personer som kan bli aktuella för granskning, säger Skatteverkets enhetschef Anders Bäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet