Poseidon i Palermos hamn. Foto: TT

Poseidon i land med 52 döda

Uppdaterad
Publicerad

Svenska besättningen är skakad efter vad som kan vara deras sista insats på Medelhavet.

Poseidon är nu i hamn – och besättningen är skakad efter vad som kan vara deras sista insats på Medelhavet.

Svenska kustbevakningens fartyg Poseidon nådde hamnen i italienska Palermo på torsdagskvällen. Ombord fanns 572 personer som räddats från en gummibåt och en träbåt utanför Libyens kust och 52 döda som upptäcktes under däck på träbåten.

De överlevande har förts i land och tagits till ett mottagningscenter på Sicilien.

– Det som finns kvar på Poseidon är det yttersta tecknet på tragedin, kylcontainern med de 52 avlidna, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Var i båtens maskinrum

De 52 döda befann sig i båtens maskinrum. Kustbevakningens personal beskriver förhållandena i det trånga utrymmet som omänskliga:

– De har varit mer eller mindre inspärrade. Öppningarna ut var väldigt små och det kom knappt in någon luft. Det var varmt, svettigt och svårt att andas. Troligen har de kvävts, säger Mattias Lindholm.

– Besättningen är väldigt fokuserad, man har haft en arbetsuppgift att lösa, men jag märker att de är berörda av den tragedi som tagits ombord på det svenska fartyget, säger Mattias Lindholm.

Polis och kustbevakningspersonal har identifierat personer som man misstänker för inblandning i människosmuggling i samband med katastrofen.

– Vi har information att lämna till italiensk polis om några individer ombord, säger Mattias Lindholm.

Insatsen kan vara Poseidons sista i EU-operationen Triton. På måndag är uppdraget över och fartyget går hem till Sverige igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.