Skyddsvakter på Bromma flygplats i Stockholm. Foto: TT

Svensk säkerhet höjs efter dåden

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten har höjts på svenska flygplatser och järnvägsstationer efter attentaten i Bryssel i dag. Polisen har förstärkt sin närvaro, inte minst på de flygplatser som har flyglinjer till Bryssel.

– Vi vidtar en rad aktiva åtgärder i landet, framförallt fokuserar vi på kommersiella flygplatser, säger Håkan Wall, chef för den nationella operativa avdelningen, till SVT.

Finns det något utökat hot mot svenska flygplatser?

Terrorn i Bryssel

– Nej, efter vad som nu är känt så finns det inget utökat hot vare sig mot Sverige, svenska intressen eller svenska flygplatser. Vi vidtar proaktiva åtgärder tills vi har den fulla bilden klar för oss, det har vi inte nu.

Enligt polisen föreligger alltså inga konkreta hot bakom förstärkningen, det handlar om trygghetsskapande åtgärder. Den nationella operativa avdelningen, Noa, har aktiverat polismyndighetens katastrofregistrering och höjt beredskapen hos polisens nationella resurser. Den nationella terrorhotnivån i Sverige ligger dock kvar på nivå tre på en femgradig skala.

– Det pågår ett intensivt arbete inom polisen. Vi har en nationell särskild händelse på nationella operativa avdelningen, och där arbetar vi med en stor ledningsstab som ska skapa en bild av läget. Hela arbetet går ut på att skapa trygghet och se till att något liknande inte händer i Sverige, säger Håkan Wall.

”Fler skyddsvakter”

Swedavia har också stärkt närvaron på landets flygplatser.

– Vi har fler skyddsvakter och mer informationspersonal ute, säger Henrik Kjelfve, Swedavias chef för samhällskommunikation, till SVT.

Ett dussin flighter till och från Bryssel ställdes in under dagen, potentiellt med hundratals drabbade passagerare som följd. Swedavia rekommenderar att man hör av sig till sitt flygbolag om man ska resa till Belgien de närmaste dagarna.

– Vi vill hänvisa alla resenärer som är bekymrade över sina flygningar att hålla sig uppdaterade via Swedavia.se och de ankomst- och avgångstabeller som finns där, de är ständigt uppdaterade. Man kan också hålla sig informerade via sitt flygbolag, säger Henrik Kjelfve.

SAS-resenärer får boka av

SAS är ett av de flygbolag som flyger till Bryssel, där hänvisar man nu till närliggande orter.

– Vårt fokus är att ta hand om de passagerare som skulle ha rest till Bryssel. Vi har satt in extra kapacitet till närliggande destinationer så man ska kunna ta sig fram ändå, säger Roberto Maiorana som är vd för SAS marktjänst.

För SAS del ställdes ett dussin avgångar in under tisdagen, något som berörde 900 passagerare.

– Vi erbjuder möjligheten till återbetalning för resor idag, imorgon och på torsdag, och man kan också boka om sin resa.

Också under onsdagen är Bryssels flygplats avstängd och flera avgångar från Sverige inställda. För SAS del berörs cirka 250 passagerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet