Svenske Marwin Wallonius kan memorera en kortlek på 33,04 sekunder. Foto: Idriz Zogaj

Svensk slog världsrekord i minne

Uppdaterad
Publicerad

21-årige Marwin Wallonius slog ett svårslaget rekord i VM i minne. 5040 binära tal lyckades han komma ihåg och tog två VM-guld. Sverige skördade stora framgångar och kammade hem tre guld på tävlingarna i Kina.

Regerande mästarna Sverige skördade stora framgångar även på årets upplaga av VM i minne i Kina. Totalt blev det hela tre VM-guld, ett silver och ett brons för de fenomenala svenskarna.

Både VM-guld och världsrekord

Mest framgångsrik var 21-årige Marwin Wallonius som får anses vara en riktig världsstjärna i de här sammanhangen. Han slog till med både ett VM-guld och ett världsrekord när han lyckades memorera 5040 binära tal på 30 minuter. Han är den förste som klarar att komma ihåg fler än 5000.

Och Marwin Wallonius slutade inte där. Under den andra dagen av tävlingarna blev det ett nytt världsrekord och VM-guld, och här bättrade han på sitt eget rekord. Wallonius lyckades memorera 599 abstrakta bilder på 15 minuter. Det innebär att han slog sitt eget världsrekord från SM i höstas. Han har nu hela fyra världsrekord i minne. Dessutom blev han 140.000 kronor rikare.

Han tog även ett silver i grenen som handlar om att memorera siffor på kort tid, samt ett brons i grenen historiska datum.

”Gjorde allt jag kunde”

Även om det inte räckte hela vägen till en totalseger i VM var Marwin Wallonius nöjd.

– Det känns som en seger. Jag gjorde verkligen allt jag kunde, säger han.

Men Marwin var inte den ende som briljerade i svenska landslaget. Yanjaa Altantuya vann VM-guld i vad som anses vara den svåraste grenen, en gren som nog även vanliga amatörer tycker är väldigt svårt, nämligen att memorera ansikten och namn på snabbast tid. Yanjaa Altantuya kan memorera 161 namn på 15 minuter. Hon var dessutom den enda kvinnan bland de tio bästa deltagarna.

Femma i VM

Totalt sett slutade Sverige femma i VM, mycket på grund av att man saknade världsmästaren Jonas von Essen som valde att stanna hemma på grund av studier. Idriz Zogaj, ordförande för Svenska Minnesförbundet, var ändå mycket nöjd.

– Jag är jättenöjd. Det är klart att jag hoppades att Marwin skulle vinna men det var hårfint. Han gjorde verkligen sitt bästa och förlorade mot en bättre motståndare.

Tips från mästarna – så minns du bättre

Alla kan lära sig att memorera siffror, ansikten, allt möjligt, menar Idriz Zogaj, ordförande för Svenska Minnesförbundet. Det handlar om att visualisera, skapa bilder i huvudet som förknippas med exempelvis den siffra som du ska komma ihåg.

– Visualisera. Om du ska gå till doktorn klockan sju. Då kan du tänka att en sjua ser ut som en giraff. Du tänker att du kramar giraffen och runt halsen på giraffen hänger ett stetoskop. Då tänker du, ja just det, jag ska till doktorn klockan sju, säger Idriz Zogaj.

– Du ska ringa din kompis klockan tre. Siffran tre ser ungefär ut som en mun. Du tänker på munnen på din kompis som pussar dig. Då tänker du att du ska ringa honom klockan tre. Alla har den här förmågan att skapa en bild som gör det lättare att minnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.