”Det här är känsliga ord att använda och då måste vi avråda från det” Foto: TT

Svenska akademien tar bort ”N-boll” ur ordlistan – lägger till ”hen”

Publicerad

Flera ord som kan uppfattas som kränkande kommer förses med en varningstexter i Svenska Akademiens ordlista som släpps om en månad.

Hela 13 000 nya ord kommer att finnas i SAOL 14. Och för att kvalificera sig måste det vara i allmänt bruk och fylla en funktion. Och det mest omdiskuterade ordet är pronomenet ”hen”. Vissa ord kommer dessutom tas bort helt, så som ”negerboll” och ”indiandans”.

När Svenska akademiens ordlista släpper sin uppdaterade version om en månad kommer den innehålla en rad nyheter, enligt Sveriges Radio.

Bland annat kommer en slags varningstexter skrivas in bredvid ord som kan upplevas som stötande – bland annat ”neger”, ”lapp” och ”zigenare”.

– Vi kommer istället råda folk att använda uttrycken: ”svart”, ”rom” och ”same”, säger professor Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för SAOL 14, till Sveriges Radio.

Redaktionen för SAOL har tagit in den rådande debatten om rasism och främlingsfientlighet i sin bedömning. Vissa uttryck som varit sammansättningar med de kränkande orden tas bort helt, däribland ordet ”negerboll”.

– Det är inte jättevanligt att vi går in med rekommendationer så här. Men vi påverkas av stämningar och debatter i samhället. Och det här är känsliga ord att använda och då måste vi avråda från det, säger Sven-Göran Malmgren till SR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.