Sverige har flera gånger haft gemensamma övningar med Nato. Foto: TT

Svenska Freds: Sverige är väldigt nära Nato

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges närmande till Nato saknar folkligt stöd. Det hävdar Svenska Freds samtidigt som de menar att Sverige står väldigt nära Nato i dag, en förändring som de menar har pågått i skymundan av diskussionen om Nato-medlemskap.

En av de numer ständigt återkommande frågorna på den årliga konferensen Folk och Försvar är Sveriges relation till Nato, en försvarsallians där samarbetet har fördjupats successivt genom åren. 

– Jag skulle säga att vi står väldigt nära Nato idag. Sverige brukar beskrivas som ett av de mest exemplariska samarbetsländerna som inte är medlemmar, så vi står definitivt väldigt nära Nato, säger Anna Ek, som är ordförande i Svenska Freds.

Folk och försvar 2016

”Finns ingen folkförankring”

Anna Ek anser att debatten om ett svenskt medlemskap i Nato har dolt det som verkligen har hänt i relationen till Nato. Vi har närmat oss Nato i väldigt hög grad, men detta närmande borde ha diskuterats mer, anser hon.

– Det finns ingen folkförankring i Nato-debatten för opinionen är emot ett Nato-medlemskap. Trots det så fortsätter både tidigare regeringar och nuvarande regering att fördjupa samarbetet med Nato. Jag tycker att det är allvarligt.

”Har varit väldigt överens”

Men en av landets tidigare försvarsministrar, Karin Enström, i dag utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, håller inte med. Hon menar att närmandet till Nato och de samarbeten som finns har varit föremål för diskussion. Dessutom menar hon att samarbetsvägen är en väg som har en bred tradition, och säkerligen också ett folkligt stöd.

– Vi har varit väldigt överens om att det är i samarbete och i samverkan med andra länder och andra organisationer som vi bygger säkerhet. Det är något vi är överens om, och det tror jag är någonting som svensken i allmänhet också tycker är en bra idé, säger Karin Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2016

Mer i ämnet