Ett ryskt bombflyg av typen TU22 ska ha motats bort av Jas Gripen. Foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons

Svenska Gripenplan ryckte ut mot ryska bombplan

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska Jas Gripen-plan ryckte ut vid lunchtid i dag sedan två ryska bombflygplan närmat sig Sverige. Det säger ÖB Sverker Göranson till P4 Extra.

Det svenska incidentflyget ryckte ut vid lunchtid i dag efter att två ryska bombflygplan siktats i Finska viken, rapporterar Ekot.

Bombplanen identifierades av Gripenplanen och de ryska bombplanen vände över internationellt vatten vid Ölands södra udde. Bombplanen, som är av typen TU-22M, uppges ha kapacitet att bära och fälla atomvapen.

ÖB: Viktigt att reagera

ÖB Sverker Göranson säger till P4 Extra att det är viktigt att reagera när Ryssland genom sitt agerande försöker markera sin stormaktsstatus.

– Det är ju en markering från Rysslands sida och något som vi nu ser relativt regelbundet. I takt med att Ryssland reformerar så övar man också mer komplext och visar en grad av aggressivitet som vi inte har sett tidigare, säger Sverker Göranson i P4 Extra.

Liknande incident i mars

Jesper Tengroth, informatör på Försvarsmakten, har ingen uppfattning om hur vanligt det är att svenska jaktplan skickas upp för att markera mot ryskt flyg, men senast den 24 mars i år inträffade en liknande incident, enligt Dagens Nyheter.

Också i oktober förra året ryckte svenskt jaktflyg ut för att markera mot ett ryskt spionflygplan som satt kurs mot Danmark. Planet flög då in i Estlands luftrum innan det eskorterades bort.

Kränkningar och övningar

  • 15 november 2014: Ett franskt flyg kränkte svenskt luftrum. Planet blev avvisats av JAS-plan.
  • 17 september 2014: Två ryska stridsflygplan passerade in i och ut ur svenskt luftrum söder om Öland.UD bedömde händelsen som en allvarlig kränkning.
  • 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.
  • 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.
  • 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.
  • Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.