Foto: TT

Svenska kronan gick ifatt den norska

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kronan är nu för första gången på 14 år ungefär lika mycket värd som den norska. Under dagen fick man till och med mer än en norsk krona för en svensk.

Orsaken till norska kronans fall den senaste tiden är främst att priset på olja fallit. Det oväntade beslutet i förra veckan av norska centralbanken, Norges bank, att sänka räntan har också bidragit till att de olika aktörerna på marknaden flyr valutan i vårt grannland i väster. Därmed sjunker den norska kronan i värde.

– Oljepriset har fallit kraftigt och utsikterna för tillväxten i norsk ekonomi är försvagade. Därför sänks räntan, sade centralbankschef Øystein Olsen efter beslutet att sänka räntan.

Billigare semestra i Norge

Det nya styrkeförhållandet mellan de båda valutorna innebär bland annat minskade inkomster för handlarna i närheten av norska gränsen. En svagare norsk krona ger minskad omsättning i gränshandeln.

Det innebär också att den stora grupp svenskar som arbetar i Norge och får lön i norska kronor får mindre för pengarna när de kommer till Sverige.

Å andra sidan blir det billigare att semestra i Norge för den som tjänar sina pengar i svensk valuta.

Om det blir billigare att semestra i Norge är det tvärtom för den som reser till ett land i eurozonen. Att äta och bo på till exempel Kanarieöarna i jul och nyår kommer att vara dyrare om utvecklingen fortsätter.

I förhållande till euron har den svenska kronan nämligen följt med den norska i fallet. Under dagen steg priset på en euro från 9:50 svenska kronor till 9:70. Under eftermiddagen fortsatte kursen att gå upp och ner. Vid 16.30-tiden var dock kursen åter cirka 9:50 kronor för en euro.

För den norska kronan var fallet ännu kraftigare. Under dagen kostade en euro 9.90 i norsk valauta. Före den norska räntesänkningen var euron cirka en krona billigare.

Svenska USA-resenärer kan i alla fall trösta sig med att dollarn ännu så länge tycks vara stabil mot svenska kronan.

Följ valutautvecklingen på SVT Text!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.