Meriam Bassoumis pappa befinner sig i Mecka, men är oskadd. Nu försöker hon fira högtiden Eid, men med blandade känslor eftersom så många har förlorat någon i dag i Mecka. Foto: SVT

Svenska Meriams pappa är i Mecka

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Meriam Bassoumi var i Stockholms moské och bad under högtiden Eid när hon fick reda på att hundratals hade dött i Mecka. Och med på pilgrimsfärden i Mecka befann sig just då hennes pappa.

Nyheten kom under morgonbönen. Meriam Bassoumi förstod först inte omfattningen av olyckan – men åkte hem från moskén och satte på nyheterna. Hundratals hade dött i Mecka efter att ha blivit nedtrampade under pilgrimsfärden. Och någonstans där fanns hennes pappa Khemais Bassoumi.

– Första instinkten var att jag måste ringa pappa! Jag måste se hur han mår, säger Meriam Bassoumi till SVT Nyheter.

Tragedin i Mecka

– Vi ringde några gånger och han svarade inte. Det var väldigt oroligt. Jag bara ringde och la på och ringde upp igen.

Men till slut svarade Khemais Bassoumi i telefonen.

– Vilken lättnad det var. Han sa att alla mår bra och att de var på väg tillbaka till hotellet efter att ha blivit klara med alla pilgrimsritualer.

Följer nyheterna i stället för att fira

Att olyckan sker mitt under glädjehögtiden Eid är något som gör att Meriam känner blandade känslor över det positiva beskedet från fadern.

– Man känner ju lite egokänslor att min pappa och alla från Sverige mår bra, speciellt nu när det är Eid och vi firar den här dagen med glädje. Men alla andra familjer delar inte den glädjen just i dag, säger hon.

Meriam Bassoumi ska försöka fira högtiden med sin familj och vänner, men stora delar av dagen har gått ut på att sitta framför tv:n och följa nyheterna.

– Man tänker; kan inte dödssiffran sluta öka? I stället för att fira blir det att man bara försöker nå pappa och andra familjevänner för att få veta lite mer om hur de har det där borta och att följa nyheterna. Men samtidigt så måste vi försöka göra det en bra dag för barnen, säger hon.

Vill själv åka till Mecka

Någon dag tänker Meriam Bassoumi själv åka till Mecka på pilgrimsfärd.

– Det är ju del av vår tro att kunna åka på pilgrimsfärd. Samtidigt blir man ju lite skraj när man hör om det här, men det är ju inget som händer hela tiden – så det är absolut en resa man vill uppleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet