Svenska politiker vill lära av New York-polisen

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år har antalet anmälda brott i New York minskat med 80 procent. Nu är svenska politiker där för att lära av New York-modellen.

Brottsligheten i New York är den lägsta på 50 år och FBI klassar staden som den säkraste i hela USA. Mimi Shirakawav, som bor i Manhattans Upper West Side har ypplevt en tydlig skillnad de senaste åren.

-Innan borgmästare Rudy Giuliani städade upp gator och ökade antalet poliser på tunnelbanan var stan en otrygg plats för oss kvinnor.

Studieresa för politiker

På 20 år har antalet anmälda brott minskat med 80 procent i New York. I Sverige har de istället ökat med 20 procent under samma period. Nu har svenska myndigheter åkt till New York för att studera och ta lärdom av stadens brottsbekämpning. Med på resan var både kommunpolitiker, säkerhetschefer och andra intresserade.

”Svensk polis saknar styrning”

Initiativtagare till studieresan är stiftelsen Tryggare Sverige. Generalsekreterare Magnus Lindgren med ett förflutet som polischef menar att svensk polis saknar styrning.

-Alla som vi träffar här i New York är tydliga med att det inte handlar om antalet poliser utan mer om ledning och styrning. Det är precis det som saknas inom svensk polis, där man också följer upp och mäter polisarbetet, konstaterar Magnus Lindgren.

Polischefer personligt ansvariga

Förvandlingnumret i New York började på 90-talet. Polisen införde nolltolerans vilket i praktiken betyder att de ingriper mot alla brott stora som små. Genom att stoppa klotter och tjuvåkning menar New York-polisen att de även förhindar grövre brott.

Det som dramatiskt förändrade polisens arbetssätt var annars den så kallade Compstat-processen. Den innebär att polischeferna hålls personligt ansvarig för brottsutvecklingen i områdena. Varje vecka jämförs de och utvärderas de mot brottstatistik.

Brott begås av ett fåtal

New York-modellen består också av snabba polisinsatser i nya problemområden. Samt att de får tillgång till personinformation direkt på brottsplatsen.

-Stoppar vi EN enda inbrottstjuv så förhindrar vi mellan 50 och 100 i stölder. Det är inte så att de kriminella försvunnit men vi förhindrar brotten innan de begås, förklarar Rafael Pineiro, polischef New York City.

3.000 kameror på allmänna platser

Framöver är det teknik som kommer vara nyckeln till brottbekämning. I ett kvarter i Midtown, New York, finns 3.000 kameror utplacerade på allmänna platser.

Robert McCrie, professor i straffrätt vid John Jay College talar om en revolution.

-Det har skett en revolution på hur vi ser på polisarbete. Men det är inte enda anledningen till att brottsligheten minskat utan vi ser också att privata aktörer tagit större ansvar för sin säkerhet.

Yvonne Åstrand

yvonne.astrand@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.