Foto: TT

Svenska snabbtåg sämst i klassen

Uppdaterad
Publicerad

Att svenska tåg ofta är försenade är många resenärer smärtsamt medvetna om. I en internationell jämförelse hamnar svenska snabbtåg i strykklass när det gäller punktligheten.

Svenska snabbtåg hamnar långt ned i internationell statistik över punktligheten. Bara 66 procent av snabbtågen kom i tid på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö under perioden 2008–2015, skriver Svenska Dagbladet.

Japan och Spanien i topp

Motsvarande punktlighet i Japan var 99 procent. I Spanien och Frankrike höll 98 respektive 92 procent av snabbtågen tiden.

– Vi har den sämsta punktligheten i Europa. Men det kan man inte skylla SJ för. Fel i anläggningen (spår, ledningar med mera) står för omkring 60 procent av förseningarna och det beror på att vi haft ett bristande underhåll i årtionden, säger Peter Uneklint på Trafikverket till tidningen.

Trångt på spåren

Ett annat bidragande problem är att svenska snabbtåg körs på samma spår som lokal- och godståg, vilket gör att små förseningar snabbt blir stora om ett snabbtåg hamnar bakom ett långsamt tåg.

Fakta: Japan toppar tågtoppen

Land, punktlighet i procent

  1. Japan, 99
  2. Spanien, 98
  3. Sydkorea, 94
  4. Frankrike (TGV), 92
  5. Frankrike/Storbritannien, 91
  6. Italien, 87
  7. Tyskland, 79
  8. USA, 77
  9. Sverige, 66

 * Andel tåg som är högst fem minuter försenade vid ankomst

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.