Svenska valobservatörer vittnar om hotfull stämning i vallokaler i östra Turkiet. Bilden är från en annan plats än de som omnämns i artikeln. Foto: TT/SVT

”Svenska valobservatörer hotade av beväpnade män”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska valobservatörer på plats i Turkiet uppger att de har hotats till livet av män beväpnade med automatvapen. Samtidigt vittnar flera svenska observatörer på plats om omfattande valfusk i vallokalerna.

De svenska observatörerna befinner sig i provinsen Bingöl i östra Turkiet för att bevaka dagens parlamentsval på uppdrag av det kurdiska partiet HDP. De är alla medlemmar i den svenska delegationen från Vänsterns internationella forum (VIF), Vänsterpartiets organ för internationellt solidaritetsarbete.

Joel Nilsson, en av de svenska observatörerna, bekräftar för SVT Nyheter att de blivit hotade.

Turkiska valet 2015

– Det var strax före klockan åtta i morse som beväpnad militär och byvakter plötsligt kom fram till oss i en vallokal i byn Elmali. Enligt vår tolk, som var väldigt skakad, blev vi hotade till livet. Vi lämnade vallokalen omedelbart, säger Joel Nilsson på telefon.

De svenska valobservatörerna lyckades ta sig ifrån området oskadda. När de tog sig vidare till nästa by hade vakterna i Elmali redan ringt och förvarnat om deras ankomst. De blev då stoppade från att ta sig in i vallokalen. Under resten av dagen har deras arbete försvårats och vissa fall helt förhindrats, säger Joel Nilsson.

– Vi har sett omfattande valfusk i flera byar. Det har till och med varit beväpnade vakter som sagt till folk vad de ska rösta på. I ett fall lämnade en gråtande kvinna vallokalen efter att hon sagt att hon inte rösta alls om hon inte fick bestämma själv vilket parti hon skulle rösta på, säger Joel Nilsson.

Enligt honom så är det anhängare till regeringspartiet AKP som ligger bakom påtryckningarna och hoten.

”Det fuskas vilt”

Även Ann-Margarethe Livh och Naile Aras (V) befinner sig i Turkiet för att bevaka valet på uppdrag av HDP.

– Det fuskas ju vilt i vallokalerna. När vi påpekade det blev det en otroligt hetsig stämning och vi fick gå därifrån, säger Livh till TT.

Enligt Naile Aras har de bevittnat omfattande fusk i vallokalerna. Hon berättar också om hotfull stämning.

– Jag såg en man som påstod att han skulle rösta för sin handikappade bror, vilket han fick utan vare sig skrivet tillstånd eller pass. Han fick alltså rösta två gånger, säger Naila Aras till SVT Nyheter.

När de vid ett tillfälle ifrågasatte märkligheterna i röstningsprocessen, så uppger Naile Aras att hon och Ann-Margarethe Livh uppmanades lämna vallokalen. Utanför vallokalen samlades en folksamling och stämningen blev snabbt aggressiv och hotfull.

– Jag hörde hur folk pratade om att slänga ut oss därifrån och att vi var utlänningar som var där för att förstöra deras val, säger Naile Aras till SVT Nyheter.

– Det är mycket oroande att det turkiska valet har fått en så våldsam utveckling. Att internationella valobservatörer hotas till livet är ett allvarligt hot mot demokratin, säger Ann-Margarethe Livh.

Härstedt: ”Valet gick lugnt till”

Enligt riksdagsledamoten Kent Härstedt (S), vice ordförande för organisationen OSSE, har valet i Turkiet gått lugnt till.

Han befinner sig just nu i Turkiet tillsammans med ett hundratal valobservatörer från OSSE och Europarådet.

– Vårt intryck, med valobservatörer över hela landet är att det har gått lugnt till i dag, med både få och små incidenter, säger han.

– Vi hade ett team som råkade ut för en incident där de inte blev insläppta vid två olika platser, men också sådant kan förklaras med att ibland har inte all information gått ut.

Kent Härstedt säger att många han träffat i Turkiet inför valet varit oroliga för valfusk. Men av allt att döma har valet utförts på ett bra sätt.

Han var själv orolig inför valdagen.

– Vi har haft en omfattande säkerhetsgenomgång, och det har varit en stor oro för att saker skulle kunna hända, inte minst med den varningssignal vi fick för några dagar sedan i och med bombdådet.

– Så gudskelov har det inte blivit något sådant i dag. Det blev inte så som vi var oroliga för

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet