Svenskarna inte rädda för nätövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Den massiva nätövervakningen av USA:s underrättelsetjänst NSA verkar inte ha skrämt svenskarna – tre fjärdedelar är inte rädda för att övervakas, enligt en undersökning som SVT låtit göra.

Efter de många läckorna från avhopparen Edward Snowden om USA:s globala nätövervakning och debatten som följt är frågan om det här gjort oss mer oroliga över var våra privata uppgifter tar vägen.

Nu kan SVT visa att rädslan inte verkar vara utbredd i Sverige.

75 procent orädda

Sifo har på uppdrag av SVT:s Debatt frågat drygt tusen svenskar om de är rädda för att bli avlyssnade på telefon av svensk eller internationell stat eller övervakade på internet.

Hela 75 procent svarade att de inte var rädda. 13 procent menade att de är rädda för att övervakas på internet, medan 7 procent angav att de är rädda för att bli avlyssnade.

Män mer rädda än kvinnor

Undersökningen visar också att män generellt sett är mer rädda än kvinnor för att bli övervakade eller avlyssnade och att personer i storstadsområdena är mer rädda än personer i övriga landet. Bland partierna är vänsterpartister mest oroliga för att bli övervakade. Där är 28 procent rädda för att bli övervakade på internet.

Inte mätt förut

Sifo har inte mätt svenskarnas rädsla i den här frågan tidigare, så undersökningsföretaget kan inte svara på om rädslan har ökat eller minskat över tid.

– Möjligen trodde jag att det skulle vara flera som vara rädda med tanke på debatten som varit, säger Toivo Sjörén, chef Sifo opinion.

SVT:s avlyssningsundersökning

Sifo har frågat 1.109 svenskar om de är rädda för att bli avlyssnade på telefon av svensk eller internationell stat eller övervakade på internet.

  • 75 procent svarade att de inte var rädda.
  • 13 procent är rädda för att bli övervakade på internet.
  • 7 procent rädda för att bli avlyssnade.
  • 11 procent svarade att de är tveksamma eller inte vet.

(Svarspersonerna tilläts att ange fler än ett svar.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.