Foto: Youtube

Svenskens kidnappare i Mali vill likna IS

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste filmen med den kidnappade Johan Gustafsson gjordes troligen så sent som i april.

Kidnapparna härmar Islamiska staten i videon, konstaterar bedömare. Men är det ett närmande till den brutala rörelsen?

al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har fått sin egen ”Jihadi John”, konstaterar iakttagare – en engelsktalande maskerad islamist som poserar och pladdrar pompöst framför kameran.

Men medan Islamiska statens engelsman hotar och mördar sina offer på bild, tyder inget i den film som kidnapparna släppte i veckan på att Gustafsson och den sydafrikanske medfången Stephen McGowan lider fysiskt. Snarare tvärtom.

Svensk man kidnappad i Mali

– De ser ut att behandlas väl fysiskt. Deras hy och deras ögon, och deras läppar som inte är spruckna, tyder på att de hålls inomhus, troligen i en hydda i någon liten utpost, säger Jeremy Keenan, brittisk professor i antropologi och expert på regionen.

Förvånande slutsats

Vegetationen och marken i filmens miljö tyder på att de är i centrala Mali, säger Keenan. En slutsats som förvånar honom.

– Där finns fler soldater än kanske någon annanstans i Afrika: FN-soldater, fransk trupp, Malis regeringsarmé och miliser. Det är ett märkligt ställe att hålla gisslan i.

Det väcker i sin tur frågan om någon mäktig kraft skyddar kidnapparna.

Videon är troligen relativt färsk. Stephen McGowan nämner när hans bröllopsdag och sin mammas födelsedag varit. Hans familj tror därför, enligt sydafrikanska medier, att filmen är från cirka den 6 april, annandag påsk – av en händelse samma dag som Gustafssons och McGowans nederländske tidigare medfånge Sjaak Rijke fritogs av fransk trupp.

Kontakt svår

En engelsktalande person på film är ett nytt grepp av kidnapparna, från en region där franskan snarare är dominerande andraspråk. ”Jihadi John”-rollen och språkvalet är en klar parallell till IS produktioner, liksom försöket att göra en dramatisk, välregisserad film.

Kidnapparna har också en IS-liknande flagga och ingenstans nämns vilken grupp de tillhör. Experter funderar på om det ska tolkas som ett närmande till IS eller bara ett försök att apa efter dess framgångsrika propaganda? Enligt obekräftade rapporter kan delar av Aqim ha svurit trohet till IS.

Den senaste filmen med den kidnappade Johan Gustafsson gjordes troligen så sent som i april.

Kidnapparna härmar Islamiska staten i videon, konstaterar bedömare. Men är det ett närmande till den brutala rörelsen?

Välutbildad medelklass

Engelsmannen är välutbildad, troligen åtminstone medelklass och från sydöstra England, att döma av ordval och accent. Brittisk säkerhetspolis antas jobba hårt på att ta reda på vem han är.

Svenska och sydafrikanska myndigheter är förtegna om gisslan, men helt klart har det svåra säkerhetsläget i regionen försvårat förhandlingar. Länge har det varit oklart ens vad kidnapparna vill eller hur de kan kontaktas, enligt uppgift till TT, men i videon nämns att de vill ha en fångväxling.

– Det är svårt för oss eftersom den del av Mali där han (McGowan) hålls är mycket våldsam, säger den sydafrikanske UD-talesmannen Nelson Kgwete till Eyewitness News.

Kidnappad i 3,5 år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet