Foto: SVT

Sverige bränner allt mer utländska sopor

Publicerad

I Sverige tar vi emot allt mer utländska sopor till våra förbränningsanläggningar.

Det blir billig fjärrvärme för kommunerna. Men det finns de som ser problem på lång sikt och vill stoppa utvecklingen.

Miljö- och klimatminister Åsa Romson öppnar nu för att en skatt införs på sopförbränning för att minska införseln.

Varje dag kommer det lastbilar med avfall från Norge som kör till Tekniska Verkens förbränningsanläggning i Linköping. Flera gånger i veckan kommer också laster som skeppats med båt från Storbritannien.

Tekniska verken i Linköping är en av flera energianläggningar i Sverige som satsar på att ta emot utländska sopor. Här har över en miljard kronor investerats i en ny och större förbränningspanna. När den är klar kommer huvuddelen av bränslet till fjärrvärme vara sopor från andra länder.

Mängden sopor totalt som kommer till Sverige från andra länder har mer än tredubblats sedan 2007, och fortsätter att öka.

Ingen oro

Tekniska verkens affärsområdeschef, Fredrik Remneblad, känner ingen oro för att investeringen inte skulle betala sig.

–Vi känner oss trygga med att det kommer att finnas avfall att importera till vår anläggning, det enda orosmolnen som vi ser är ju om det skulle komma några styrmedel som gör att det inte längre tillåts att importera eller exportera sopor från de här länderna.

Men det är just vad som kan bli verklighet.

Miljöpartiet har länge varit emot den här utvecklingen och miljöminister Åsa Romson (MP) öppnar nu för att införa någon form av skatt eller avgift för att försöka minska införseln av sopor.

–Jag är inte nöjd med att importen av utländska sopor ökar i Sverige. På sikt måste vi snarare hjälpa andra länder genom att exportera vår avfallsteknik snarare än att importera soporna hit, säger hon.

Sorterar bättre lokalt

Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Stina Bergström håller med och säger att det är viktigt att soporna tas om hand i de länder där de produceras.

–Då slipper man transporter, energin kan tas omhand direkt och man sorterar dessutom bättre lokalt. Det är så man måste göra i hela Europa för att få ett hållbart system.

Svenska förbränningsanläggningar håller en hög standard och är därför ett bra alternativ till att lägga sopor på tippen, deponi. Det är det allra sämsta alternativet för miljön.

Billigare skicka hit

Soporna kommer till Sverige för att det helt enkelt är billigare att skicka hit dem till förbränning än att ta hand om dem lokalt. Många länder saknar också egentliga alternativ till deponi.

Det är dessutom på gång att införa förbud mot att lägga sopor på deponi inom hela EU, så det finns ännu  inga tecken på att flödet av utländska sopor kommer att mattas av just nu.

–I dagsläget så läggs mer än 100 miljoner ton sopor på deponi i Europa varje år, så att jag tror att det kommer att ha behov av de här tjänsterna under lång tid framöver, säger Fredrik Remneblad på Tekniska verken i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.