Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Sverige ensamt i Norden om att sakna centrala zikarekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ensamt i Norden om att inte avråda gravida kvinnor från att resa till zikadrabbade områden. Enligt Folkhälsomyndigheten ligger ansvaret på de enskilda landstingen. ”Vår roll är att se till att sjukvården har bra information”, säger Anders Tegnell på myndigheten.

Zikaviruset sprids av myggor och misstänks orsaka fosterskador. Trots pågående utbrott i bland annat Central- och Sydamerika har Sverige inga centrala rekommendationer om att gravida kvinnor bör avstå från att resa till virusdrabbade områden.

Att Danmark, Norge, Island och Finland avråder från resor beror på att de har en centraliserad sjukvård, menar Anders Tegnell som är chef för avdelningen för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

Zikavirus

– Vår roll i det här att se till att sjukvården har bra information om riskerna i som finns i Sydamerika i dag så att den informationen kan förmedlas till de kvinnor som är eller vill bli gravida, säger han.

En försiktighetsprincip

Han tycker att myndigheten har varit så tydlig man kan vara med tanke på att det fortfarande finns många frågor kring zikaviruset.

– Därför har vi agerat på samma sätt som resten av världen, under någon slags försiktighetsprincip, och sagt att nej, gravida kvinnor bör inte utsätta sig för de risker som uppenbarligen finns i Sydamerika nu om det inte finns väldigt starka skäl för det.

Men ni avråder ju inte gravida från att resa.

– Nej, för att en avrådan på nationell nivå är detsamma som en reserestriktion och det tycker varken vi eller WHO är aktuellt i det här fallet. Däremot ger vi bra information till vården så att kvinnorna får information.

Men att ni som central myndighet inte är tydlig i det här rådet, kan inte det skapa förvirring hos sjukvården?

– Nej, jag kan förstå att allmänheten kan tycka att det är lite konstigt. Men hos sjukvården, där de vet att vi inte ger råd till individer, utan att det är deras roll att göra det, så har vi försökt vara jättetydliga med var kunskapsläget om zika står just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet