Sverige i täten för ökad vapenexport

Uppdaterad
Publicerad

Svensk vapenexport ökade betydligt mer än genomsnittet, enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri. Rapporten visar också att Syrien ökat sina vapenköp många gånger om.

Världens länder har inte rustat så här mycket på tio år, visar Sipris rapport. Under den senaste femårsperioden har vapenexporten ökat med 24 procent jämfört med åren 2002-06.

Efterfrågan ökar framförallt i Asien, som stod för nästan hälften av importen. Också Saudiarabien sticker ut som en storköpare av framförallt amerikanska stridsplan. Den största vapenbeställningen på 20 år gjordes förra året då landet lade en order på 154 amerikanska plan av typen F-15SA. Men också svenska pansarvärnsroboten Bill är en storsäljare i kungariket.

”Bäddar för förtryck”

Och svenska vapen fortsätter att vara en exportsuccé, inte bara i den saudiska diktaturen. Värdet av den svenska vapenförsäljningen ökade med 31 procent under perioden, alltså betydligt mer än genomsnittet. Sett till befolkningsmängden exporterar Sverige mest vapen i världen, vilket är oacceptabelt, tycker Anna Ek, ordförande i Svenska freds.

-Vi beklagar att Sverige på det här sättet bäddar för krig och förtryck. Över hälften av exporten går till icke-demokratiska stater, säger hon till TT.

Revolterna i arabvärlden har ännu inte satt sina spår i statistiken. Visserligen har Syrien mer än femdubblat sina vapenköp, framförallt från Ryssland som stod för hela 72 procent av exporten till Bashar al-Assads regim.

Stridsplan mot rebeller?

Men enligt Pieter Wezemann, forskare på Sipri, har detta skäl som ligger längre tillbaka i tiden än det väpnade upproret.

-När Israel bombade misstänkta kärnanläggningar 2007 visade det att landet inte kunde göra något för att freda sig. Regimen var tvungen att rusta upp sitt luftförsvar, säger han till TT.

Rapporten visar att Syrien köpt en del ryska stridsplan som skulle kunna användas för att bomba rebellernas posteringar. Men annars omfattar de syriska vapenköpen mest defensiva vapensystem som luftvärns- och sjömålsrobotar, som är svåra att använda mot den egna befolkningen.

-Däremot höjer detta tröskeln för en utländsk intervention, likt den mot Gaddafis regim i Libyen för ett år sedan, säger Wezemann.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.