Mahmoud Abbas kommer till Stockholm den 10 februari. Foto: TT

Sverige ställer krav på Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen kommer att ställa krav på den palestinske ledaren Mahmoud Abbas under dennes besök i Stockholm i februari, enligt den svenska utrikesministern Margot Wallström, på besök i USA.

Den svenska regeringen,vars första utrikespolitiska beslut var att erkänna Palestina, tänker ställa krav på den palestinske ledaren Mahmoud Abbas då han besöker Stockholm den 10 februari, uppger Margot Wallström i en intervju med SR Ekot.

– Vi kommer att ställa krav på palestinierna. Det är det vi ska använda vår relation till, och president Abbas kommer ju på besök till Sverige. Då ska vi se till att använda den möjligheten att förbereda för en återupptagen fredsprocess.

Sverige erkänner Palestina

Wallström i möte med Kerry

Enligt den svenska utrikesministern handlar de grundläggande kraven om att ”avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt”.

Margot Wallström befinner sig i USA, där hon i går träffade sin amerikanska kollega John Kerry.

Från amerikanskt håll har det svenska erkännandet av Palestina på diplomatspråk kallats för ”förhastat”, men den svenska utrikesministern ska under besöket ha talat om för Kerry att Sverige nu har nya möjligheter nu att tala med palestinierna

Enligt Margot Wallström vill USA återuppta försöken till fredsförhandlingar efter det israeliska valet. Den svenska utrikesministern sa även att hon inte frågat John Kerry om Sverige kan spela en roll under förhandlingarna och att han inte heller själv uttalat sig om huruvida han trodde det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet