Häktet i Malmö. Foto: TT

Sverige kritiseras av tortyrkommitté

Uppdaterad
Publicerad

Frihetsberövade i Sverige borde omedelbart undersökas av behörig sjukvårdspersonal och även informeras bättre om sina rättigheter. Det är några av de rekommendationer som Europarådets tortyrkommitté (CPT) ger i sin rapport om tillståndet för frihetsberövade personer i Sverige.

Kommittén har besökt fängelser, polismyndigheter, psykiatriska kliniker och Migrationsverkets förvar i Märsta för att granska vilka åtgärder Sverige vidtagit efter CPT:s senaste besök 2009.

I rapporten konstateras att ingen förbättring av villkor för häktade har skett trots mångårig dialog. Sverige rekommenderas att snarast möjligt se till att restriktioner för häktade endast ska utfärdas i undantagsfall och inte gälla längre än nödvändigt.

I rapporten skriver CPT också att klagomål mot polisen borde granskas av en oberoende instans, i stället för att som i dag granskas av polisens internutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.