Emelie Johansson drömmer om att få tävla i Paralympics. Foto: SVT

”Sverige lever inte upp till funktionsnedsattas rätt till idrottsutövning”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon onsdag invigs Paralympics. Oavsett funktionsnedsättning ska alla barn och unga i Sverige ha rätt att utöva idrott på fritiden. Men idrottshjälpmedel är dyrt och många idrottsföreningar brottas med ekonomiska problem.

Regeringens utgångspunkt är att idrotten ska vara till för alla. 2008 antog Sverige FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som säger att personer med funktionsnedsättning på lika villkor som andra ska kunna delta i idrott. För tjejerna och killarna som spelar rullstolsbasket i Nacka handikappidrott är idrotten viktig.

– Det betyder massor att få hålla på med någonting som jag verkligen brinner för och verkligen älskar att göra. Jag kan inte tänka mig någon annat, säger Emelie Johansson.

– Det är jättekul att vi som har en funktionsnedsättning också kan vara med och köra rullstolsbasket. För mig betyder det jättemycket och det är så roligt, säger Johan Lundin.

– Jag har ofta dåligt självförtroende och mår väldigt ofta dåligt, men på plan känner jag att jag kan vara mig själv, jag kan andas. säger Sarah Lundgren.

 ”Sverige lever inte upp till kraven”

Svenska Parasportförbundet, som är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med funktionsnedsättning, anser att Sverige inte lever upp till alla barn och ungas rätt att utöva idrott på fritiden. 

– Det gör vi absolut inte. Dels är det frågan om strukturer i idrotts-Sverige med föreningar och alla föreningar är inte öppna och känner sig inte ha förmågan och kunskapen. Sedan är det också Riksförbundets bidragsregler, om du tar en grupp på tio stycken åttaåringar som ska spela rullstolsbasket genererar exakt lika mycket bidrag som tio åttaåringar som inte har en funktionsnedsättning. En rullstolsbasketstol kostar kanske 30.000-40.000 kronor, säger Johan Strid generalsekreterare på Parasportförbundet.

Kämpar med ekonomin

Många idrottsföreningar som bedriver idrott för personer med funktionsnedsättning har svårt att få ekonomin att gå ihop, bland annat Föreningen idrott för handikappade FIFH i Malmö. Föreningen har problem att få ihop nästa års budget. Diskussioner ha förts med Malmö stad och Region Skåne. Även Nacka Handikappidrott har det tufft.

– Vi har det kämpigt, men försöker hålla modet uppe och försöker ta till alla hjälpmedel som går för att bedriva verksamheten. Vi skulle jättegärna vilja ha mer pengar för att kunna köpa in extra material, så som basketstolar. Men vi får vara nöjda med det vi har och det vi kan få fram, säger Robert Öberg tränare för rullstolsbasketen i Nacka handikappidrott.    

”Krävs satsningar”

Vad behöver göras för att det ska bli idrott för alla?

– Vi behöver ha en tydligare diskussion kring de ekonomiska förutsättningarna för parasporten. Sedan behöver vi ha ett fungerande idrott och hälsa-ämne i skolan. Det behövs också ett starkt offentligt åtagande för tillgänglighet så att man kommer in i idrottsanläggningar. Dessutom behövs ett kunskapslyft bland de personer som möter barn och unga med funktionsnedsättning, vad det gäller dess möjligheter att utöva idrott och fysisk aktivitet   

Drömmer om Paralympics

Flera av dem SVT Nyheter träffar vill i framtiden vara med i Paralympics. 

– Absolut, ingen tvekan. Det skulle vara jättehäftigt att vara med, säger Sarah Lundgren.  

– Ja verkligen, säger Emelie Johannson.

Tror du det kan bli verklighet att vara med i Paralympics?

– Det tror jag nog, säger Emelie.

Vad har du för dröm?

– Vinna Paralympics, säger Johan Lundin.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.