Foto: TT

Sverige minskar utsläppen – men svenskar ökar dem

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser i Sverige minskade 3 procent förra året. Men flygresor och import av mat och prylar gör att det totala utsläppen går upp enligt nya siffror.

De svenska klimatutsläppen inom landet fortsätter att minska. Det visar den senaste statistiken från Naturvårdsverket som presenterades i dag. De totala utsläppen 2014 var 54,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter, det vill säga inklusive andra klimatgaser som till exempel metan. Det är 1,6 miljoner ton mindre än 2013 (-3 procent ).

Huvudförklaringen är den varma vintern, eftersom mildare väder kräver mindre uppvärmning. Men även utsläppen från trafiken minskade något (-0,2 Mton). Totalt är det en minskning med 24 procent sedan 1990, vilket är basåret vid internationella jämförelser.

#vårtklimat

Behöver minska mer

De senaste 25 årens minskning beror framför allt på att det används mindre fossila bränslen i el- och värmeverk till förmån för biobränslen (-14 procent). Oljeeldning för uppvärmning har nästan fasats ut (-86 procent). Åtgärder för att minska energiförbrukningen i industrin har också haft effekt (-24 procent ). Deponiförbud på soptippar har minskat metanutsläppen (-59 procent). Även trafiken har minskat utsläppen sedan 1990 (11 procent).

– Det finns inget som talar emot att utsläppen inte kommer att fortsätta minska. Allt talar för det. Vi når våra mål, men vi behöver minska mer för att nå målen på längre sikt då vi ska ner mot nära-noll-utsläpp, säger Hanna Brolinsson, klimathandläggare på Naturvårdsverket.

Men blir det inte svårare att minska nu när man har tagit de lågt hängande frukterna?

– Med rätt politik finns det absolut åtgärder att göra.

Utsläppen från konsumtionen ökar

Sverige är ett av de länder som minskat utsläppen mest och svenska regeringar har ofta framhållit internationellt att de egna utsläppen minskar medan den ekonomiska tillväxten ökar. Men det gäller bara utsläppen inom landet. Svenskarnas konsumtion ger också utsläpp i andra länder. Om man räknar in de utsläpp som orsakas vid tillverkningen av de saker vi importerar och de flygresor utomlands svenskarna gör, ökar istället utsläppen något, från 100 Mton 1993 till 105 Mton 2103.

Utsläppen från importerade livsmedel har nästan fördubblats sedan 1993, från cirka 4 Mton till 8,5Mton. Det gäller även flygresorna, från 8 Mton till 16 Mton.

Importen behöver bli renare

– När det gäller konsumtionens utsläpp behöver vi ju se en förändring för att nå de långsiktiga målen och det är framförallt inom områdena livsmedel och transporter vi behöver minska. Men sedan måste också andra länder minska sina utsläpp. Genom internationella klimatavtal och export av miljöteknik kan ju andra länder också bli bättre, säger Hanna Brolinsson.

Så att vår import blir renare så att säga?

– Ja, men vi behöver också förändra våra konsumtionsmönster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet