Lastbil efter lastbil rullar varje dag fullastade med sopor över gränsen från Norge till Sverige. Svenska förbränningsanläggningar får betalt för att elda det norska avfallet.
Trots de långa transporterna är Sverige ett billigt alternativ för norska kommuner och företag som vill bli av med sina sopor.
– Det är en tragisk kamp om soporna där man i Sverige tänker ekonomi och vi i Norge tänker miljö, säger Torbjørn Leidal som företräder flera norska förbränningsanläggningar.
Norska återvinningen minskar
Han menar att det inte längre lönar sig att sortera avfallet i Norge eftersom det är så billigt att skicka det till förbränning i Sverige och återvinningen i landet har enligt norska myndigheter sjunkit de senaste åren.
– I stort sett alla förbränningsanläggningar i Norge går med förlust nu. Vi kan inte konkurrera med de låga priserna i Sverige, säger Ingrid Hitland, vd på en förbränningsanläggning i norska Bergen.
De norska anläggningarna går miste om över en miljon ton avfall som i stället bränns i Sverige, men att den sjunkande norska återvinningen är ett svenskt problem håller inte Weine Winqvist, vd på branschorganisationen Avfall Sverige med om.
– Jag ser det som att det närmast är ett norskt problem, då får man väl utveckla strängare sorteringskrav i Norge, säger han.
”Miljövänligare i Sverige”
I stället menar han att det är bättre ur miljösynpunkt att soporna bränns här.
– I Sverige har vi ett större fjärrvärmenät och det gör att vi på ett bättre sätt kan ta tillvara energin från soporna, därför är det bättre att de bränns här, säger Weine Winqvist.
– Det är bara kortsiktigt, på längre sikt är det bättre om vi kan få bygga ut våra egna anläggningar i Norge, kontrar Torbjørn Leidal.
För de svenska anläggningarna, som ofta ägs av kommuner har de importerade soporna blivit en guldgruva. SVT har tidigare berättat att svenska värmeverk på ett år tjänade 800 miljoner på att bränna utländska sopor.
– Vi erbjuder en tjänst i konkurrens med andra och kan uppenbarligen erbjuda ett konkurrenskraftigt pris, säger Weine Winqvist.
En delegation från Norge har nu varit i Sverige för att protestera hos regeringen.
– Vi önskar inte krig med våra svenska vänner, men vi tycker att det vore bättre om Sverige tog sopor från länder där det annars bara skulle läggas på deponi, säger Ingrid Hitland.
Fakta: Sopimporten från Norge
I förbränningsanläggningar som värmeverk och kraftvärmeverk blir sopor energi i form av el och värme.
Enligt de senast publicerade siffrorna importerade Sverige 1,22 miljoner ton avfall från Norge 2013 till förbränning. Det motsvarar ungefär 40.000 lastbilslaster.
Källa: Naturvårdsverket