Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige och Norge ska samarbeta vid olyckor

Publicerad

Sverige och Norge kopplar ihop sina kommunikationssystem Rakel och Nødnett. Syftet är att polis, räddningstjänst, SOS Alarm och andra ska kunna samarbeta bättre om det till exempel inträffar en olycka eller skogsbrand i gränstrakterna.

Sammankopplingen invigs officiellt på onsdagen, och då sker även en övning med en fingerad bussolycka på E14 mellan Meråker i Norge och Storlien i Sverige. Poliser, ambulanspersonal, brandmän och andra får då möjlighet att träna på att samverka över gränsen. I mars blir det sedan möjligt för alla som använder Rakel och Nødnett att ansluta sig till den nya tjänsten.

Knyter band

Invigningen sker vid en ceremoni på Teveltunet i Meråker där Sveriges inrikesminister Anders Ygeman och Norges justitie- och beredskapsminister Anders Anundsen knyter ihop ett symboliskt band.

Om själva ihopkopplingen av Rakel och Nødnett säger Ygeman:

– Det underlättar samarbete mellan polismyndigheterna, ambulans, räddningstjänst och brandkårer i de olika länderna. Det underlättar koordineringen vid större händelser och det gör att man bättre utbyter information med varandra.

Reine Lamkiewicz, kommissarie i polisregion Väst som arbetar med Rakelsystemet, hoppas att samarbetet ska bli mycket mer effektivt, både vid sådant som till exempel narkotikaspaning och stora trafikolyckor.

– Vi har haft sådana ärenden varje år, så det är många tillfällen vi hade kunnat jobba mer effektivt om vi haft ett ihopkopplat system, säger han.

”En evighet”

Tidigare har personal varit hänvisade till att använda mobiler för att prata med kollegor på andra sidan gränsen. Alternativet är att kontakta den egna kommunikationscentralen där personal i sin tur kontaktar en kommunikationscentral i det andra landet som får kontakta kollegan.

– Det kan ta en evighet eftersom kommunikationen sker i flera led. Vinsten med sammankopplingen är att någon, så fort han eller hon tilldelas ett larm, kan börja kommunicera över gränsen, säger Niclas von Essen, chef för teknikavdelningen på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.