Sverige delta i en försvarsövning tillsammans med Nato och skickar sex Gripenplan. Foto: TT

Sverige övar militärt mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ska öva för att kunna bekämpa attacker från Islamiska staten (IS) och andra terrorgrupper kring Medelhavet. I samövningen med Nato deltar även bland andra Finland och Ukraina.

Övningen genomförs i oktober och november och omfattar 36.000 militärer, skriver Svenska Dagbladet.

Från Sverige skickas 90-100 personer och sex Gripenplan.

– Det handlar om att öva samverkan med andra nationer, till exempel luftoperationer, lufttankning och markmålsbekämpning, och för amfibiestyrkans del om att borda från ribbåtar och helikoptrar, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till tidningen.

Alla typer av terror

Övningen, som officiellt heter ”Trident Juncture 2015”, är Natos största sedan 2002. Den svenska försvarsmakten ska tränas i snabbhet och samordning för att kunna möta alla typer av terrordåd – både på land, till sjöss och från luften.

På grund av bland annat terrordådet i Tunisien, där en ensam gärningsman skjöt ihjäl 38 personer på stranden, har säkerhetsläget i Medelhavsområdet skärpts under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.