Sverige skriver under ACTA-lagförslaget

På torsdagen undertecknade 22 av EU:s medlemsländer, bland dem Sverige, det kontroversiella lagförslaget ACTA. Förslaget innebär hårdare åtgärder mot upphovsrättsbrott och har mötts av stark kritik.

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett lagförslag som redan undertecknats av Australien, Kanada, Japan, Sydkorea, Marocko, Nya Zeeland, Singapore och USA. På torsdagen undertecknade även 22 av EU:s medlemsländer lagförslaget som mötts av stark kritik, skriver The Wired.

Omgärdat av hemlighetsmakeri
ACTA är omgärdat av hemlighetsmakeri, men det har förekommit uppgifter om att lagen ska tillåta att tullpersonal får genomsöka människors tekniska utrustning.

Stark kritik
Andra kritiker menar att lagförslaget trots att det officiellt kallas för ett handelsavtal i själva verket är en ny upphovsrättslag.

Även om de 22 länderna är överens kommer frågan att tas upp i EU-parlamentet i juni då ett formellt beslut ska fattas.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att riksdagsledamoten, Karin Pilsäter (FP) i en debattartikel på Newsmill tillbakavisade uppgifterna om att lagen ska tillåta att tullpersonal får genomsöka människors tekniska utrustning. Debattartikeln var dock gammal och inte relevant i det här sammanhanget.

Anna Lindström
anna.lindstrom@svt.se

Publicerad: