Sverige vann hormonstrid med EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

EU-domstolen ger Sverige rätt i striden om hormonstörande ämnen. Enligt domslutet har EU-kommissionen varit för långsam med att införa kriterier för vilka ämnen som är farliga.

– Vi är väldigt nöjda. Det viktiga arbetet med att identifiera och fasa ut hormonstörande ämnen behöver komma  i gång, säger Sveriges miljöminister Åsa Romson (MP).

Hormonstörande ämnen, exempelvis DDT, PCB, bisfenoler, ftalater eller alkylfenoler finns i bekämpningsmedel, kläder, smink och matförpackningar. De misstänks kunna påverka fertiliteten hos män och vara en bidragande orsak till sjukdomar som cancer, fetma och diabetes.

Reglerna mot hormonstörande ämnen skulle egentligen ha funnits på plats i december 2013, enligt den tidigare biocidförordningen. Men EU-kommissionen valde att strunta i den deadline som fanns för att göra en konsekvensanalys.

I maj 2014 valde den dåvarande regeringen att stämma kommissionen för att arbetet hade fördröjts.

– Det finns så många allvarliga vetenskapliga rapporter att vi bedömer att det är dags att sätta ned foten, sade dåvarande miljöminister Lena Ek (C) i februari 2014.

Sverige fick stöd av flera andra EU-länder och även EU-parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.